Eladják a csokonyavisontai fürdőt

Harasztia Attila, a község polgármestere levélben tájékoztatta a sajtót, hogy a szezon befejezése érdekében a pályázat lebonyolításáig, illetve szeptember 1-ig megpróbálják biztosítani a fürdő napi működését.

Mint ismeretes, a Csokonyavisontai Gyógy- és Strandfürdő az utóbbi években nehéz gazdasági helyzetbe került. Tavasszal ünnepélyes keretek között letették egy új medence alapkövét, miután Kuti Balázs vállalkozó az adósságállomány és az üzemeltetési költség átvállalásáért egy évvel ezelőtt megvásárolta a község önkormányzatától az azt üzemeltető Thermál-Fürdő Kft.-t.

Az alapkőletételen Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség egyik elnöke, Harasztai Attila polgármester, Kuti Balázs vállalkozó és Szászfalvi László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki bejelentett egy 870 millió forintos fejlesztést, ám az adásvételt a Somogy Megyei Kormányhivatal idén áprilisban semmisnek nyilvánította, így a beígért pályázati és fejlesztési pénzek sem érkeztek meg.

A kormányhivatal a döntést azzal indokolta, hogy a 120 milliós törzstőkével és egy értékbecslés szerint több mint 200 millió forintnyi tárgyi eszközzel, valamint majdnem 100 millió forintos adóssággal terhelt termálfürdőt az önkormányzat úgy adta el, hogy az adásvételt nem szabályszerűen versenyeztette meg, pedig a vonatkozó jogszabályok szerint 25 milliós értékhatár fölött kötelező tendert kiírni az értékesítésre.

Közben a jelentősen megnövekedett rezsiköltség, a fejlesztések elmaradása és az ezzel összefüggő vendéglétszám csökkenése miatt az önkormányzatnak nincs pénze a szezon végétől tovább üzemeltetni a fürdőt, írta a polgármester.

A mintegy 1600 lelkes község vezetése most igyekszik befektetőket találni. A település honlapjára feltöltött pályázati felhívás szerint az önkormányzat tulajdonában lévő Thermal-Fürdő Kft. részben vagy egészben 1 millió euróért eladó. Az ár szembeötlő, hiszen mintegy hétszerese annak, amennyiért korábban értékesítette azt az önkormányzat versenyeztetés nélkül – mint kiderült, persze, szabálytalanul.

A pályázat benyújtásának határideje augusztus 19., az elbírálása pedig augusztus 22-én lesz az önkormányzat épületében. Itt viszont a meglehetősen szűk határidő a figyelemfelkeltő: kérdéses, hogy a rendelkezésre álló mindössze 17 nap alatt érkezik-e egyáltalán érvényes pályázat. További kérdőjeleket vet fel az, hogy van-e olyan vevő, aki hajlandó úgy megvásárolni egy veszteségesen működő céget, hogy az a 2021-es évre még nem adott be pénzügyi beszámolót.

– A pályázatban kiírt árat az értékbecslés adatai alapján állapítottuk meg – válaszolta kérdésünkre Harasztia Attila polgármester. – A rövid határidő pedig a törvényi minimum, ami lehetséges egy ilyen pályázatkiírásnál. Fontos lenne, hogy gyorsan találjunk vevőt, aki megmenteni a fürdőt, ez az érdeke nem csak Csokonyavisontának, hanem az egész térségnek.

Egy biztos: ha a pályázat sikertelen lesz, akkor végleg bezárhat a csokonyavisontai termálfürdő, ami nem csak a községnek, hanem az egész régiónak egy újabb érvágás lehet.

Megosztás