Elkészült az ország boldogságtérképe, a somogyiak a középmezőnyben

Nincs nagy különbség a megyék között, sőt, a fővárosban sem sokkal boldogabbak az emberek, mint Somogyban – derül ki a Pénzcentrum felméréséből. Nincsenek jelentős különbségek az országban, ami a boldogságot illeti.

A Pénzcentrum kérdőívét több mint 30 ezer ember töltötte ki, amiben a munkára, a magánéletre, a közéletre és az anyagi biztonságra kérdeztek rá. A kérdéseket 1-10-ig terjedő skálán lehetett osztályozni, ahol egy egyes a legrosszabbat, a tízes a legjobbat jelölte.

Eszerint Somogyban 5,1-es átlag jött ki, ami sem nem túl jó, de nem is olyan rossz. Például a fővárosban ez az érték csupán 5,5. A térkép szerint Vas és Győr-Moson-Sopron megyében a legboldogabbak az emberek, a legboldogtalanabb magyarok pedig Nógrád, Borsod-Abaúj és Bács-Kiskun megyében élnek.

Boldogságtérkép
Boldogságtérkép

A felmérés szerint a legboldogabbak azok, akik egyetemi végzettséggel rendelkeznek, házasok és vállalkozóként dolgoznak, illetve három gyermekük van.

Az anyagi biztonságra adott válaszokból kiderül: míg 2021-ben átlagosan 6,57 pontot jelöltek a magyarok, addig 2022-ben ez az érték 4,8 pontra zuhant. Lakóhely szerint Győr-Moson-Sopron megye és a főváros vezet, ott érzik tehát leginkább magukat anyagi biztonságban a magyarok, de szintén elöl végzett Vas és Pest megye – írják.

A térkép alapján a Dunántúlon Somogyban élők adták a legkevesebb pontszámot erre a kérdésre.

Legnagyobb anyagi biztonságban az egyetemet végzettek, valamint a PhD tudományos fokozattal rendelkezők érzik magukat, alig több mint 40 százalékük nyomott 5-öst vagy annál alacsonyabb számot, míg a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezők esetében ez az arány 80 százaléknál is magasabb.

Térkép az anyagi biztonságról
Térkép az anyagi biztonságról

További grafikonokat és adatokat a Pénzcentrum elemzésében lehet találni.

Megosztás