Elöntötte a szennyvíz Csokonyavisonta egy részét

Pénteken villámárvíz sújtotta a települést, majd a heves esőzések következtében a belvíz öntötte el a kemping területét, ami a keveredett a szennyvízzel is.

Frissítés (2023. 05. 18.): Megtudtuk, hogy bár az elöntött terület a DRV szolgáltatási területén kívül esik, munkatársaik is segítették a védekezést és a kárelhárítást, homokzsákokat biztosítottak, minden bejelentésre kimentek, és csatornatisztító járműveikkel támogatták a víz kiszivattyúzását az eldugult csapadékvízelvezető árkokból. Az ár levonulásával a terület fertőtlenítésébe is besegítenek.

A hasonló szennyvízkiöntések megelőzhetők lennének, ha az érintett felhasználók az ingatlan elöntés elleni védelmét visszaáramlás elleni műszaki védelem beépítésével biztosítanák. Ezt egyébként a 58/2013-as kormányrendelet is előírja, amire a DRV is felhívja a felhasználók figyelmét üzletszabályzatában.

villámárvíz alakult ki, tegnap pedig élőben jelentkeztünk a kemping területéről, amit elöntött a belvíz, majd ez összekeveredett a szennyvízzel.

A katasztrófavédelem munkatársai többször, szám szerint hatszor jártak péntek óta a településen, ám tegnap este már nem volt hova szivattyúzniuk a vizet, ráadásul a szennyvizet a tűzoltóság eszközeivel eltávolítani sem lehet.

Mihályka Szabina, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az Atádhír kérdésére a következőket mondta:

Május 12-14. között hat alkalommal kérték csokonyavisontai ingatlantulajdonosok a tűzoltók segítségét mélygarázsban, alagsorban, valamint az épületek udvarán felgyülemlett nagy mennyiségű csapadékvíz eltávolításához. A barcsi hivatásos tűzoltók valamennyi alkalommal szivattyúkat állítottak munkába, megóvva az épületek állagát a víz kártételétől. Ám az újabb zivatar következtében a területet ismét elöntötte a víz és szennyvízzel keveredett, amelyet a tűzoltóság eszközeivel nem lehet eltávolítani. Az önkormányzat és a víziközmű-szolgáltató jelenleg is a probléma megoldásán dolgozik. A barcsi katasztrófavédelmi kirendeltség melles csizmákat biztosított az önkormányzat dolgozóinak az árkok, valamint az átereszek kitisztításához, továbbá homokzsákokkal támogatják az esetleges védekezést.

Az önkormányzat megtisztította az árkokat és az átereszeket, hogy egy esetleges újabb esőzés már ne okozzon károkat.

A DRV-t is megkerestük, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak. Mindenesetre a szakembereik ma délelőtt a helyszínen jártak, megkezdték a terület fertőtlenítését, ám a végleges fertőtlenítésre várni kell addig, amíg felszárad a környék.

A következő napokra nem jósolnak nagyobb mennyiségű esőt, így várhatóan rendeződik a helyzet, ám a DRV, a katasztrófavédelem és az önkormányzat közösen kidolgozott egy megoldást, hogy elkerüljék az ilyen szituációkat. Erről Harasztia Attila, a település polgármestere beszélt ma délután az Atádhírnek:

(Fotók, videó: Röhrig Dániel)

Megosztás