Felfüggesztett szabadságvesztés a halálos baleset okozójának

Egy 15 éves fiú halt meg abban a balesetben, ami még ősszel történt Somogyban. A fiatalok egy közös italozást követően ültek autóba, bekötve egyikük sem volt, majd egy kilométer megtétele után fának csapódtak.

A Kaposvári Járási Ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat azzal a fiúval szemben, aki szeszes ital fogyasztását követően halálos kimenetelű balesetet okozott. Az esetről mi is beszámoltunk.

A vádirat lényege szerint a fiatalkorú gimnazista vádlott rendezett családi körülmények között él, példás tanulmányi előmenetelű, az iskolában tisztelettudó, jól teljesít, nagy baráti társasággal rendelkező fiatal, a közösségi életben aktívan részt vevő személy, aki a balesetet követően töltötte be 16. életévét.

A terhelt 2022 októberében gamási otthonában tartózkodott barátaival, amikor az éjszakai órákban, közös italozás után elhatározták, hogy édesapja tudta nélkül, az udvaron leállított, üzemképes, de rossz műszaki állapotú gépkocsival autózni fognak.

A járművet végül az ittas fiú vezette, mivel ő ismerte a környező mezőgazdasági területeket, míg öt barátja utasként tartózkodott a kocsiban. Az autóba csak az első két ülés volt beszerelve, ezért négy fiú hátra, egy matracra ült be, a biztonsági öveket egyikük sem használta.

A fiatalok egy kilométerre se jártak a családi háztól, amikor a nedves felületű, füves mellékúton egy éles kanyarnál a vádlott nem tudta a körülbelül 50 km/h sebességgel közlekedő járművet az úton tartani és egy fához csapódtak. A baleset következtében az egyik hátul utazó sértett olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette, egy másik utas töréssel járó sérülést szenvedett.

Az ügyészség a Fonyódi Járásbíróságra benyújtott vádiratában a felelősségét vállaló, beismerő vallomást tett vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására és közúti járművezetéstől eltiltásra tett indítványt.

 A felhasznált fénykép a baleset helyszínén készült.

 (Nyitókép: police.hu)

Megosztás