Évente 100 tonna szemetet szednek össze a somogyi erdőkben

A szemetelés és a szeméttüzek okozta károk mérséklése érdekében közösen lép fel a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

A cél: a fiatal generáció környezettudatos gondolkodásának kialakítása, illetve a rossz szokások megváltoztatása.

A somogyi állami erdőkben éves szinten megközelítőleg 100 tonna illegális szemetet gyűjtenek össze az erdészek – az eldobott papírzsebkendőktől az üdítős flakonokon keresztül a több zsáknyi és halomnyi háztartási és építési hulladékig. Amellett, hogy a szemét elszállítása több millió forintba kerül az erdőgazdálkodóknak, veszélyezteti az erdőjárók, valamint az erdő élőlényeinek testi épségét. Gondoljunk csak bele, ha az állat fogyaszt a veszélyes hulladékból, a kisebb állatok fejére szorul a konzervdoboz, a nagyvad belelép a fém felnibe, a drótkötegbe, akkor elpusztul. A hulladék nagy része műanyag, amely több száz év alatt bomlik le, valamint ezek az anyagok az esővízzel a talajba és vizeinkbe is jutnak. Az emberi gondatlanság sokszor odáig fajul, hogy a felhalmozott hulladékot meggyújtják. Ilyenkor rengeteg mérgező anyag keletkezik, amely számos más betegséget okozhat – írják a közleményben.

Ezért született meg az elhatározás, hogy útjára indítjuk az információs és szemléletformáló kampányunkat, amelynek első lépéseként egy kisfilmet készítettünk, melyben tűzoltók és erdőgazdálkodók hívják fel a lakosság figyelmét arra, miként csúfítja el a környezetet és mérgezi meg az élővilágot a kidobott szemét. 

Arra kérjünk mindenkit, hogy győzze meg barátait, kortársait, családtagjait arról, hogy az autóból ne dobja ki a szemetet, otthonaikban szelektíven gyűjtse a hulladékot, a feleslegessé vált bútort, veszélyes és ipari hulladékot pedig a megfelelő helyen, a hulladékudvarban adja le! A szemétnek nincs helye az útszélén, az erdőben, a nádasban, sem az udvar végében.

Az együttműködés folytatódik. A közös cél, hogy minél több, a természetet veszélyeztető témára hívjuk fel a figyelmet, hogy minél jobban tudatosodjon a társadalomban – kicsikben és nagyokban egyaránt – a felelősség és a cselekvés szükségessége.

A szemléletformáló kampány mottója: Vigyázz az erdőkre! Cselekedj te is tudatosan! Tegyél a környezetedért!

Megosztás