Hogyan ne nélkülözzünk nyugdíjasként?

Ki ne vágyna gondtalan és békés nyugdíjas évekre? Kényelmes ébredés, nyugalmas délelőttök, játék az unokákkal, kirándulások a barátokkal, délutánonként kártyaparti, tornaklub vagy önfeledt kertészkedés. (X)

Fiatalon, a mókuskereket taposva is jó időnként belegondolni, micsoda életünk lehet majd. De vajon mennyi realitása van ennek?

Sajnos az idősek számára a megélhetés egyre nehezebb ma Magyarországon. Drámai belegondolni, hogy a jelenlegi helyzet még mindig nagyon kedvező ahhoz viszonyítva, ami várható a jövőben. 

Ugyanis amíg a mai nyugdíjasok nagyságrendileg a fizetésük 60–70 százalékát kapják meg nyugdíjként, addig azok, akik 15–20 év múlva mennek nyugdíjba, szakértői előrejelzések szerint már csak a keresetük 30–40 százalékára számíthatnak. 

Annak ellenére, hogy az elmúlt húsz évben a nyugdíjak összege folyamatosan nőtt, az átlagfizetéshez viszonyított mértéke mégis egyre csökkent. Annyira, hogy még a jelenlegi időszak rohamosan növekvő inflációját sem képes kompenzálni.

Beszédes, hogy míg 2014-ben az átlagkereset 67,6 százaléka volt az átlagnyugdíj, addig 2021-ben ez már csak 52 százalékot tett ki, és ez a tendencia folytatódik a jövőben is. És hogy mindez mire elég? Bővebben a témáról itt olvashatunk.

Somogy számai nem túl biztatóak

Somogy megyében sincs ez másként, hiszen itt az átlagkereset országos összehasonlításban az alacsonyabbak közé tartozik: csak Zalát, Szabolcsot, Nógrádot, Békést és Borsodot előzi meg. Ennek megfelelően az öregségi nyugdíj átlaga is alacsonyabb itt: az országos 150.571 forinttal szemben mindössze 139.704 forint.

Habár Nagyatád dinamikusan fejlődik, az itt élőknek is szembesülniük kell ezekkel a folyamatokkal. Szükség van ezért egy tervre, hogyan kerüljék el a borítékolhatóan bekövetkező személyes elszegényedést. 

Mit tehetünk nyugdíjasként, hogy elkerüljük a nélkülözést? Ha nincsenek megtakarításaink, vagy pénzzé tehető ingatlanok és ingóságok, sajnos nem sok választásunk marad: csak a munkavállalás. De vajon lehetséges és érdemes hazánkban nyugdíjasként dolgozni? A továbbiakban ezt a témát járjuk körül.

A nyugdíjas munkavégzés anyagi előnyei

Hazánkban 2017 óta az időskorúak munkavégzését az állam is támogatja. Természetesen a munkaerőpiacon maradás nem csak pénzben mérhető előnyökkel jár, de nézzük először az anyagiakat!

Alapvetően három módja van a nyugdíjas munkavégzésnek: dolgozhatunk alkalmazotti viszonyban, vállalkozóként és nyugdíjas szövetkezeti tagként is. 

Alkalmazottként nem kell járulékokat fizetnünk, a bruttó bérünket mindössze 15 százalék SZJA megfizetése terheli. Sem társadalombiztosítási járulékot, sem pedig szociális hozzájárulást nem vonnak le, azaz több marad a munkáltatónál és a mi zsebünkben is.

Amennyiben vállalkozóként dolgozunk, a legegyszerűbb vállalkozási forma a kisadózók tételes adója (KATA) esetén pedig, jövedelemtől függetlenül (de éves maximum 12 millió forint bevétellel számolva), havi 25.000 Ft tételes adó megfizetésével (valamint az iparűzési adóval) letudtuk az összes kötelezettségünket. 

Harmadikként pedig nyugdíjas szövetkezeten keresztül (KNYSZ) is vállalhatunk munkát. Ezek tulajdonképpen időskorúak társas vállalkozásai, ahol a munkáltató és a szövetkezet köt egymással megállapodást, mi pedig havi rendszerességgel bért kapunk, attól függően, milyen és mennyi munkát vállaltunk. Rugalmas, a saját igényeinkre szabható rendszer, ahol részmunkaidős állások között válogathatunk. Rendszeresen kínálnak irodai adminisztrációs munkákat, gyermekfelügyeletet, pénztárosi vagy eladó munkakört – a saját preferenciáink alapján érdemes választani. 

A nyugdíjas munkavégzési lehetőségekről részletesen itt olvashatunk.

A társadalom megbecsült tagja

Fontos tényező, hogy társadalmi haszna is van a munkánknak, hiszen a munkaképes korú lakosság száma egyre csökken – így tehát azok száma is, aki a gazdaság „kerekét”, a termelést működtetik.

Szerencsére egyre több cég kezdi felismerni, hogy a nyugdíjasok szakmai tapasztalata, rutinja és lojalitása hozzájárul a hatékony működéshez. Amennyiben sikeresen áthidalják a fiatal és idősebb generációk közötti szakadékokat, előnyt tudnak teremteni ebből: a pályakezdő fiatalok betanításában segíthetnek, miközben az idősebb munkavállalók után a céget is kevesebb járulékfizetési kötelezettség terheli. 

Bár hazánkban a társadalmi megítélés még mindig nem egyértelmű – sokan tartanak az idősebb, ezért feltételezhetően rugalmatlanabb munkaerőtől –, szerencsére már egyre több jó példával lehet találkozni.

Friss és fitt időskor – ebben is segíthet a munka

A nyugdíjas munkavégzés legfontosabb, pénzben ki sem fejezhető előnye, hogy elősegíti a mentális stabilitás fenntartását. Aki dolgozik, akire számítanak, mindennap értékesnek érezheti magát. Olyan embernek, aki célokkal rendelkezik, amelyekért érdemes felkelnie minden reggel. 

A munkahelyre be kell járni, és nem is akárhogy: akitől elvárják a személyes jelenlétet, kénytelen adni a megjelenésére továbbra is, márpedig ez már önmagában is elősegíti a jó közérzet fenntartását. 

A munkahelyünkön társaságban vagyunk, egy olyan kisebb közösségben, ami szintén nagyon fontos a mentális egészség megőrzésében. A szellemi munkával megelőzzük a leépülést, a demenciát, ahogy a könnyebb fizikai munka is hasznos, segít abban, hogy a test se rozsdásodjon be. 

Fontos azonban, hogy megtaláljuk a saját igényeinknek megfelelő állást. Reálisan mérjük fel képességeinket, és ne vállaljuk túl magunkat, hiszen valószínűleg a családunk is számít ránk – márpedig egy unoka felügyelete akármilyen nagy öröm, egyúttal kimerítő is lehet. A részmunkaidő tökéletes egy idősebb szervezet számára, mert így marad időnk és energiánk a pihenésre, a családunkra, és azokra a vágyott tevékenységekre, hobbikra, amelyekre aktív korunkban nem jutott időnk.

Kis lépések – nagy biztonság

A képek forrása: Freepik
A képek forrása: Freepik

Ma még nem tudhatjuk, vajon lesz-e elég energiánk nyugdíjasként dolgozni. Vajon kellőképpen energikusak és egészségesek leszünk-e? Éppen ezért ésszerű a munkavállalás mellett az öngondoskodási lehetőségeket is áttekinteni, és valamiféle nyugdíj-előtakarékossági formát kiválasztani. 

Ezekre jelenleg kimagaslóan magas állami adóvisszatérítés jár, ily módon viszonylag alacsony befizetések mellett is komoly, többmilliós tartalékot képezhetünk – hogy amikor eljön az ideje, megengedhessük magunknak a választás lehetőségét.

(Szponzorált tartalom)

Megosztás