Kétmilliárd forint rezsitámogatást kaptak a somogyi kistelepülések

32 milliárdos keretből kaptak ennyit a somogyi kistelepülések önkormányzatai. A települések listája nem nyilvános, ahogy az összegek sem, de a somogyi hírportál megírta, hogy összesen mennyi jutott a vármegyébe.

Országosan mintegy 3 ezer kisebb település között osztott fel a kormány 32 milliárd forintot, ami megugró energiaárak miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok megsegítését célzó rezsitámogatás. Somogyban 241 tízezer főnél kevesebb lakosú település van, ezekből 37 az, amelyik nem kapott valamilyen támogatást.

Összesen valamivel több mint 2 milliárd forint érkezett Somogyba a megyei hírlap online oldala szerint. 

Szászfalvi László, a Somogy 2-es választókerület országgyűlési képviselője éppen ma osztotta meg Facebook-oldalán, hogy több mint 700 millió forint rezsitámogatásban részesülnek választókerületének települései. 

– Volt egy felmérés valamikor december elején, ahol a földgáz és az áram várható költségét kellett kiszámolnunk a következő évre, és beküldeni a 2023-as mutatószám-felméréssel együtt – mondta Lassu István, Lábod polgármestere.

Minden kisebb önkormányzattól bekérte a kormány ezeket az adatokat, és a támogatások a normatívával együtt meg is érkeztek, ám, hogy mely településekhez, az nem nyilvános. Sem az, hogy mekkora a támogatás összege. Maguk az önkormányzatok is csak egy zárt informatikai rendszerben tudták megnézni a részükre megítélt támogatás összegét.

– Egyelőre az áramra kaptunk emelt normatívát, amit csak a közvilágítás költségére lehet fordítani, és, ha nem fogy el, akkor vissza kell fizetni a maradékot a központi költségvetésbe – folytatta Lassu István. – A szociális alapból pedig megközelítőleg  annyit vontak el, mint amennyit a közvilágításra pluszban kaptunk, de ahogy számoltam, a szociális alap legalább elbírja ezt a csökkentést. 

A földgázzal kapcsolatos támogatásról nincs információja, pedig, jelenleg a tavalyihoz képest ötszörös áron veszi a gázt a település.

A támogatások elosztásának szempontrendszere sem nyilvános, de az biztos, hogy iparűzési adóerő-képesség beleszámít, ezért például Somogyszob kevesebbet kapott, hisz ez a mutató náluk 40 ezer forintnál is több egy főre levetítve. 3 millió forinttal több szolidaritási hozzájárulást kell visszafizetniük mint tavaly, miközben közvilágításra 730 ezer forintot kaptak, igaz, a faluban tavalyelőtt a lámpatestek egyik felét, tavaly pedig a másik felét cserélték ki energiatakarékosra. Abból a szempontból is szerencsés a település helyzete, hogy az áramszerződéseik nagy része csak 2023 év végén jár le. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy a rendszerhasználati díjak jelentősen emelkedtek. Az óvoda üzemeltetésére plusz pénzt nem, csak magasabb normatívát kapott a község.

– Megkaptuk a kért összeget, ami fedezi a közvilágítás, illetve az óvoda energia-költségét is – ezt már Sári Dénes, Szabás polgármestere válaszolta az Atádhírnek. – Sosem volt a falu jó helyzetben, de ez a pénz enyhít a bajokon.

Kisbajomban még nem tudják, hogy pontosan mekkora összeghez jutott a település, mindenesetre nagy szükségük van a támogatásra.

Horror – így jellemezte Szelidné Gerencsér Angyalka polgármester az elszálló rezsiköltségeket. – Takarékoskodunk, ahol tudunk, de már nincs hova hátrálni, elmentünk a falig. Hiába spórolunk, az óvodának például így is háromszorosára emelkedett a rezsiköltsége, az orvosi rendelő is heti kétszer van nyitva, takarékoskodásra kértem mindenkit. 

A kormány 144 milliárd forintot különített el az önkormányzatok rezsitámogatására, ebből 44 milliárdot kaptak a 10 ezer főnél nagyobb települések, 32 milliárdot a kisebbek, a megmaradt 68 milliárd forintot pedig az önkormányzati távhőcégek támogatására szánja a kormány.

(A nyitókép illusztráció, készítette: Röhrig Dániel)

 

Megosztás