Ötezret nyerünk egy tank benzinen

Somogy déli szakaszán, a horvát határ mentén beindult a benzinturizmus. A szomszédban 100-120 forinttal olcsóbb egy liter benzin, a gázolaj pedig 120-130-cal.

A hétvégén is kint voltunk, apám és én is teletankoltuk a kocsit, ötezret nyertünk egy-egy tank benzinen – mesélte egy barcsi férfi. – A legközelebbi benzinkút 7-8 km-re van, sokan járnak át.

Valóban egyre több a magyar rendszámú autó a határhoz közeli kutakon, erősítették meg mások is. 

És ott engedik is tankolni a külföldieket, ugyanolyan áron, mint a horvátokat, mindenki egyformán kapja, nem úgy, mint nálunk, amikor még maximalizálták az üzemanyagok árát – hangsúlyozta egyikük.

Ehhez hozzátartozik, hogy déli szomszédunkban is vezettek be ársapkát, csak kisebb mértékben, mint nálunk, és ott még él is ez a szabályozás. A horvátok ráadásul év elején áttértek az euróra.

Eleve többen mennek most ki a határnyitás óta, mi is szombaton vásároltunk, 16 km-re van Verőce. Útközben 8-10 kocsival találkoztam, a határnyitás előtt 1-2-vel szoktam – mondta egy rendszeresen átjáró üzletember. – A hurráhangulat miatt van, érdekességképpen.

A horvát boltokban és a piacokon most gyorsabb az átjutás, így még inkább előszeretettel vásárolnak ott a somogyiak, ugyanis jó néhány termék olcsóbb a határ túloldalán. Mostanában pedig, ha már ott járnak, úgy intézik, hogy csaknem üres tankkal mennek, és telivel jönnek vissza: ötezer forint az ötezer forint.

Megosztás