Megdőlt a szélrekord, a top10-ből 5 somogyi

Óránként csaknem 130 km-es sebességgel süvített az orkán erejű szél a Kab-hegyen tegnap. Somogyban volt a 2. legerősebb, 122,4 km-es, és még négy a top 10-ből: a Balaton-part vitte a prímet, a tó is behullámosodott.

Tegnap nem sok helyen fordultak elő viharosnál gyengébb széllökések, sőt erősen viharosak (90 km/h-nál erősebbek) is szép számmal kifutottak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat top 10-es listájára csak 100 km/h felett lehetett felkerülni, a legerősebb széllökést (talán nem is olyan meglepő módon) a Kab-hegyen mérték, ahol csaknem 130 km/h-val süvített az orkán erejű északi légmozgás. Ezzel pedig letaszította a dobogó 1. fokáról az eddigi csúcstartó János-hegyet, ahol 2020-ban mértek 124 km/h-t.

Grafika: OMSZ
Grafika: OMSZ

A szél, sajnos jelentős károkat okozott, több helyen áramkimaradások voltak, fák, villanyoszlopok dőltek ki. A Balaton pedig rendesen „behullámosodott”.

Fotó: OMSZ, Facebook
Fotó: OMSZ, Facebook

A tegnapihoz képest ma már lényegesen gyengébb lesz a szél, de azért élénk, erős széllökésekre ma is készülni kell, ami a  hőérzetünket tovább rontja – írta az OMSZ.

Megosztás