Munkavállalóként Somogy megyében – hol érdemes próbálkozni?

Somogy megye vidéki területként számos kihívással, ugyanakkor lehetőséggel is számolhat a munkaerőpiacot nézve. Mind az agrárszektorban, mind a turizmusban megjelenő kis- és középvállalkozások jelentős szerepet játszhatnak a megye gazdaságában. (x)

Balaton és munkaerőhiány

Egy adott térség munkaerőpiaci helyzetét nagyban befolyásolhatja az adott helyen jelen lévő iparágak szerkezete, a vállalkozások fejlettsége, az oktatás hozzáférhetősége, valamint a gazdaságot fejlesztő kezdeményezések.

Somogy megyében kiemelkedő szerepe van a turizmusnak, elsősorban a Balaton-környéki régióban. A turisztikai szezonális munkák jelentős mértékben hozzájárulhatnak a foglalkoztatáshoz, különösen nyáron. A régióban található számos szálloda- és vendéglátóipari létesítmény rengeteg munkalehetőséget kínál, de szabadidős területeken is könnyen lehet munkát találni főszezonban. Az elmúlt években egyre inkább érzékelhető munkaerőhiány a Balaton környékén is probléma, különösen az idegenforgalmi szezonban a szezonális munkavállalók – séfek, pincérek, szállodai alkalmazottak – iránti kereslet gyakran meghaladja a rendelkezésre álló munkaerőt. A munkaerőhiányt súlyosbíthatja, a munkavállalók vonzását, megtartását megnehezítheti, hogy egyes időszakokban a Balaton környéki városokban a lakhatási, megélhetési költségek is jelentősen emelkednek.

Ha idegenforgalomtól független területen szeretnénk érvényesülni és úgy érezzük, korlátozottak a lehetőségeink, ne habozzunk az ország más vidékein is tájékozódni. Például egy miskolci munka lehetősége se tántorítson el bennünket, előfordulhat, hogy ott találjuk meg azt a munkakört, ami jobban megfelel végzettségünknek és elképzeléseinknek.

Kereskedelem és szolgáltatások

A munkalehetőségek változóak a megye különböző részein és az egyes iparágakban, valamint nagyban befolyásolja őket az adott település helyi gazdasági fejlettsége, az elérhető oktatási formák is. A Somogy megyében keresettnek számító szakmai területek változóak lehetnek, de egyértelműen meghatározónak tekinthető az agrárszektor, a turizmus és a kereskedelem. Az agrárszektorban mezőgazdasági munkák mellett állattenyésztési és erdészeti területeken is találhatók foglalkoztatási lehetőségek.

Az építőipar és ingatlanfejlesztés is fontos terület lehet a régióban, különösen azokon a településeken, ahol infrastrukturális fejlesztések zajlanak. Ezen kívül a kereskedelem és a szolgáltatások is pozitívan hatnak a munkahelyek szempontjából, nemcsak az élelmiszer- és kiskereskedelem, hanem a szépségiparhoz, egészségügyhöz kapcsolódó szolgáltatások is számos lehetőséget rejtenek az idegenforgalom révén erősnek számító területeken. A turisztikai infrastruktúra fejlődése miatt a közlekedési és logisztikai szolgáltatások terén is találhatunk ajánlatokat.

Ha mégis úgy érezzük, más területen szeretnénk inkább elhelyezkedni, ne habozzunk előre felmérni, milyen lehetőségeink lehetnének az ország más tájain. A Profession oldalán akár a nyíregyházi állásokra szűrve is tudunk böngészni a lehetőségek között.

Álláskeresés tudatosan

A munkaerőpiac földrajzi és szakmai területenként is egy folyamatosan változó közeg. A munkaerőpiaci kilátásokat nagyban befolyásolja az adott terület gazdasági fejlettsége is. Amennyiben épp munkát keresünk, érdemes folyamatosan figyelemmel kísérnünk az aktuális helyzetet, kihasználnunk a helyi oktatási és foglalkoztatási lehetőségeket, ugyanakkor munkaerőpiaci versenyképességünk javítása érdekében nem szabad elzárkózni az egyéb területektől sem, legyen az akár földrajzilag vagy szakmailag új terület számunkra.

(Szponzorált tartalom.)

Megosztás