Nem volt halálos lakástűz Somogyban az első félévben

2023 első félévében 140 épülettűz keletkezett Somogyban. Ezekben hatan szenvedtek kisebb-nagyobb égési sérülést, valamint füstmérgezést. Az év első hat hónapjában halálos lakástűz nem történt Somogy vármegyében.

Az épülettüzeket vizsgálva megállapítható, hogy a legtöbb a kéményben, a konyhában és a tároló helyiségekben keletkezett. A leggyakrabban kémény műszaki állapota, nyílt láng, elektromos zárlat és a fűtési rendszer hibája miatt csaptak fel a lángok.

A legnagyobb somogyi épülettűz Kadarkúton volt január nyolcadikán, ahol egy lakóházzal egybeépített ötszáz négyzetméteres autószerelő műhely égett teljes terjedelmében. Az oltáshoz tíz tűzoltógépjárművel vonultak az egységek, a beavatkozás megközelítőleg négy órán át tartott. 

Balatonmáriafürdőn egy száz négyzetméteres épület vált lakhatatlanná, a lakóknak el kellett hagyniuk otthonukat.  

A 140 tűzzel érintett ingatlan egyikében sem volt füstérzékelő, pedig ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2023 első felében huszonhétszer hívták a somogyi tűzoltókat. Három alkalommal a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították a lakókat. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, ehhez az ablakokba légbevezetőt kell szerelni. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, nyáron is fenyegető veszélyforrásról van szó.

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás