Valamivel 20 százalék felett az infláció

Változatlanul húsz százalék felett van az infláció, a statisztikai hivatal legfrissebb jelentése szerint az elmúlt egy hónapban még nőttek is az árak. Az élelmiszer-infláció közel harminc százalékos.

Kiadta a legfrissebb inflációs jelentését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez alapján a fogyasztói árak az elmúlt egy hónapban 0,3 százalékkal nőttek, az előző év ugyanezen időszakához képest pedig átlagosan 20,1 százalékkal fizetünk ugyanazokért a termékekért. 

Ezen belül az élelmiszerek ára majdnem harminc százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest, egyebek között a 

  • kenyér 48,6
  • a tejtermékek 41,4
  • a vaj és vajkrém 35,6
  • a péksütemények 33,3

százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel korábban. Az állateledelek ára majdnem 50 százalékkal emelkedett, a mosó- és tisztítószerekért 36,9 százalékkal kell többet fizetni. A háztartási energia átlagosan 34,3 százalékkal drágult.

Az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek, bár az élelmiszereknél némi csökkenés mutatkozik (0,4 százalék), amire jóval a szomszédban zajló háború kitörése előtt, 2021 júniusában volt utoljára példa.

A nyugdíjasokat sújtó éves infláció továbbra is az átlagos fogyasztóiárindex-emelkedésnél nagyobb, 21,2 százalékos volt.

A statisztikai hivatal aktuális jelentése itt érhető el

Az Eurostat legutóbbi, májusi adatai szerint az Európai Unióban 7,1 százalékos volt a pénzromlás mértéke, és az egy számjegyű inflációt 27 tagországból 20 elérte, de a második és harmadik legrosszabbul álló Csehországban és Lengyelországban is csupán 12 és fél százalékos volt. 

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás