Ősztől jelentősen csökken a közmunkások száma

Sok településen átmeneti megoldás helyett életcél lett a közmunka, de szeptembertől tömegek fognak eltűnni a programból. Hogy mi lesz velük, azt senki nem tudja.

A nagyatádi közmunkásoknak sincs fogalmuk róla pillanatnyilag. Horváth Sándor, aki a napi feladatokat koordinálja, elmondta, hogy már így is emberhiánnyal küzdenek, tavasszal a park virágosítását is csak külső segítséggel tudták megoldani.

– Hogy ősztől mi lesz, azt nem tudom, már így is alig készül el minden időben, mert kevesen vagyunk. Persze, igyekszünk, mert nekünk is érdekünk, hogy szép legyen a város. Az biztos, hogy sokan nem fognak tudni elhelyezkedni a munkaerőpiacon, nem csak amiatt, mert nincs munkalehetőség, hanem fizikailag már olyan állapotban vannak, hogy egy gyárban a szalag mellett nem lennének képesek helytállni.

A közmunkaprogram elején, 2012-ben a városban kétszáz közmunkás dolgozott, jelenleg negyvennégyen vannak, egy részük a Start-munkaprogram keretein belül, másik részüket pedig hosszabb távon foglalkoztatta az önkormányzat. Ősszel ez utóbbiban az eddigi tizenöt helyett csak nyolc embert tud majd alkalmazni a város. A huszonkilenc Start-munkaprogramban foglalkoztatott státusza a következő év februárjának végéig megoldott, hogy utána mi lesz, azt jelenleg nem lehet tudni.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a programban szeptembertől csak azok vehetnek részt, akiknek semmilyen szakmai végzettségük sincs, valamint hátrányos helyzetű településen élnek. Tehát a közmunkások egy része a továbbiakban nem „vállalhat” közmunkát. Somogyban jelenleg a 246 településből 91 van hátrányos helyzetűként nyilvántartva.

A kilátások nem túl jók. A Belügyminisztérium adatai alapján a munkaerőpiacra – egyre csökkenő ütemben – 11-18%-uk jutott el. Azoknak viszont, akik lassan tíz éve bennragadtak a közmunkában, nem sok esélyük van a munkaerőpiacon. Ennek a problémának több összetevője van. A falvakban egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kevés a munkalehetőség, a közeli városba költözést pedig a nettó 66.500 forintos bérből nem tudják megoldani.

– Nagyatádon ebből a szempontból azért jó a helyzet – mondta Horváth Sándor. – Aki elment „rendes” munkahelyre, azok általában megállják ott a helyüket, nincs velük gond.

Nem csak az anyagi lehetőségek korlátozzák a munkaerőpiacra való visszatérést, a technikai feltételek sem mindig adottak ehhez. Sokuknak internetkapcsolatuk sincs, vagy nem tudnak megírni egy önéletrajzot. Ez leginkább az idősebb korosztályra jellemző, akik ráadásul nagyrészt nincsenek olyan fizikai állapotban, hogy meg tudjanak felelni egy munkaadó elvárásainak.

Az egyetlen hosszú távon is kifizetődő megoldás az oktatás lett volna, de az állam rendszerszinten nem tudta – vagy nem akarta – kezelni a különböző élethelyzetű, különböző végzettségű emberek képzését. Így elmondható, hogy tíz év után a közmunkaprogram nem jutott sehova, mert nehéz sikerként értékelni valamit, aminek a célja az lett volna, hogy visszaterelje a nehéz helyzetű embereket a munkaerőpiacra. Az ősztől esedékes szigorításnak köszönhetően azonban sokuk egyetlen legális bevételi forrása is elvész a világgazdaság utóbbi hetven éve legmagasabb inflációjának árnyékában.

Segesden Bencze Imre frissen megválasztott polgármesterrel sikerült beszélünk.

– Tizenhat embert tudunk foglalkoztatni augusztus 31-ig. Az utána következő időszakról még nincs információm. Mind a tizenhat ember régebb óta dolgozik nálunk, egyikük sem a Start-programból jött. A temetőket, a közterek tartják rendben, illetve van, aki a konyhán dolgozik. Ide szeretnénk még egy embert alkalmazni, ha lehetséges, mert naponta hatszáz adag ételt készítünk a bölcsődéseknek, az óvodásoknak, az iskolásoknak és az időseknek.

A polgármester elmondta, hogy náluk jók a kilátások, mert munkalehetőség nemcsak a környéken, hanem Segesden is van, így aki esetlegesen kiesik a közmunkából, az is el fog tudni helyezkedni.

Háromfán szintén tizenhat közmunkást alkalmaznak már csak, régebben több mint kétszer ennyien voltak. Közülük kettő dolgozik a hosszú távú programban, őket már csak augusztusban tudják foglalkoztatni. Pedig munka lenne bőven, mert az önkormányzat magára vállalta az utcafronti kaszálást. Kiskertet hoztak létre, ahol paradicsomot, fokhagymát, uborkát, zöldbabot termesztenek a helyi iskolának, a felesleget pedig rászorulók kapják. Ottjártunkkor mind az önkormányzati dolgozók, mind a közmunkások készséggel álltak a rendelkezésünkre, képanyagot is készítettünk az értékteremtő munkát végző emberekről, ám a polgármester az utolsó pillanatban indoklás nélkül letiltotta az anyagot.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás