„A dél-somogyi rész elhatárolódik a külvilágtól”

Nagyatád környéki településvezetőket és nagyatádi cégvezetőket kérdeztünk meg a 68-as főútvonal felújításának elhalasztásával kapcsolatban.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Lázár János építési és beruházási miniszter megbízásából a parlament honlapjára feltöltött lista tanúsága szerint elhalasztják a 68-as főút felújítását. A polgármesterektől kapott információk alapján azonban a tervezési szakasz jelen állás szerint nem áll le.

– 2006 és 2010 között egyszer már voltam polgármester, akkor is voltak kész tervek az útfelújítással kapcsolatban. Akkor abból nem lett semmi. Most el vagyok szomorodva, úgy látom, hogy a dél-somogyi rész teljesen elhatárolódik a külvilágtól – fogalmazott Bencze Imre, Segesd polgármestere.

Kitért arra is, hogy a településen már évek óta probléma, hogy nem alakíthatnak ki parkolóhelyeket az üzletek előtt, mert nem kapnak rá engedélyt a 68-as út leendő felújítása miatt. Emiatt pár éve baleset is volt a községben, mert egy út szélén parkoló autóba belerohant egy kamion, a parkoló autó utasa pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Szerinte az is probléma, hogy a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vasútvonal felújítását 2021-re ígérte a minisztérium, de ez azóta sem történt meg, és úgy tűnik, hogy szándék sincs rá. Pedig valamelyest mentesülne a teherforgalom alól a 68-as főút is, ráadásul ez az árvíz által 2020-ban elmosott szakasz amellett, hogy teherszállításra alkalmas, egyben pótvonalat is jelenthetne abban az esetben, ha a fővonalakon akadályoztatva lenne a közlekedés.

Lábod polgármestere bízik abban, hogy a tervezési szakasz lezárul.

– Már a rendezési terv szakaszában van a főútvonal felújításának tervezése. Legkorábban 2024-ben kezdték volna el a tényleges felújítást, bízom benne, hogy addigra rendeződik a helyzet, esetleg egy kis csúszással, de elkészül az útvonal felújítása – véleményezte Lassu István az újabb halasztást.

A környékbeli vállalkozók szintén nem örültek a hírnek.

– Szükséges lenne felújítani, lassan már alkalmatlan lesz arra az út, hogy kiszolgálja a teherforgalmat, ráadásul a város egyik fő szállítási útvonala lassan ellehetetlenül, ezért a gazdasági érdekek is azt kívánnák, hogy megkezdjék a felújítást – mondta id. Büttner Tamás, a Büttner Kft. ügyvezetője.

Novics Péter, a Novics Kft. ügyvezetője tegnap este olvasta a listát. Szerinte már így is kaotikus állapotban van a 68-as főút.

– Nagyon mérges vagyok miatta. Tönkremennek a futóművek, gyorsabban kopnak a gumik, lassabban tudunk közlekedni. Arról nem is beszélve, hogy ez a hatalmas útépítési beruházás nekünk munkát is jelenthetett volna, ráadásul sok más útépítés szintén elmarad a térségben, még a Magyar Falu Programon belüliek is, úgyhogy nagy visszaesés lesz a megrendeléseinkben, a kivitelezés és a betoneladás területén egyaránt.

(Képek: Röhrig Dániel)

Megosztás