Remes Gábor: Dél-Somogyot Burgenlanddá lehetne fejleszteni

Ehhez csupán az uniós támogatásokat kellene hatékonyan fölhasználni, pl. nem kerékpárutakat építeni az elöregedett falvakban – hívta fel a figyelmet a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje az ellenzéki előválasztáson.

A szeptemberben rendezendő ellenzéki előválasztásra készülődés jegyében tartott sajtótájékoztatót Somogyban a Demokratikus Koalíció a napokban.

Már 2018-ban is többen voltak a kormányváltásra szavazók, de akkor még az ellenzéki pártok nem működtek együtt úgy, mint most, mondta Varju László. A párt alelnöke úgy folytatta: az együttműködésre volt szükség ahhoz, hogy valódi esély legyen a Fidesz leváltására. Ennek a lehetőségét a 2019-es önkormányzati választások megmutatták, utalt rá.

Varju emlékeztetett: a közös kormányzáshoz folyik a közös programalkotás. Ehhez már több ezer vélemény érkezett, és októberben, a közös miniszterelnök-jelölt megválasztása után véglegesítődik, mondta az alelnök, majd minden kormányváltást akarót arra biztatott, vegyen részt az ellenzéki előválasztáson szeptemberben, hogy a legjobb közös jelöltet megtalálják.

Bemutatta a DK Somogy 1-es számú választókerületében indítandó jelöltjét, dr. Varga Istvánt, és a 2-esét, Remes Gábor.

A Nagyatádot is magában foglaló somogyi 2-es számú választókerület ellenzéki előválasztási jelöltje újságírói kérdésre elismerte, hogy a falvakban gyakorlatilag alig érezhető a jelenlétük. Szerinte ennek a fő oka, hogy „a Fidesz legyalulta az országot, és ha valakinek más véleménye van, akkor nincs közmunka, vegzálják, és ez egy faluban nagyon könnyen az életpálya modell végét jelentheti”. Mint fogalmazott, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. szórólapozásra nem lehet megkérni egy aktivistát, mert akkor ő egy fideszes vezetésű településen nem jutna munkához, segélyhez.

Remes Gábor azt mondta: számukra maradt a közösségi média és a személyes találkozás, ez utóbbi 77 településen nem egyszerű. Hangsúlyozta: egyértelműen a legsúlyosabb probléma a megélhetés.

Remes Gábor szerint ahhoz, hogy érdemi változást lehessen elérni, hihetetlen mennyiségű pénzre van szükség. Amit egyébként megkap az ország az Európai Uniótól, csak éppen a kormány másra költi, tette hozzá. Az idősek helyzetét egy méltányos nyugdíjrendszerrel kellene rendezni, folytatta a képviselőjelölt. Úgy vélte, a fiatalabbak megtartásához a 30 évvel korábbi burgenlandi mintát kellene alapul venni: az uniós támogatások hatékony felhasználásával (zöld energia, egészségturizmus stb.) föl lehetne virágoztatni Dél-Somogyot, ahogy Burgenland is Ausztria zöld szíve lett.

Megosztás