Rengeteg kárt okoznak a vadak Somogyban

A legutolsó vadgazdálkodási jelentés szerint megyékre lebontva Somogyban fizették ki a második legtöbb kártérítést a vadásztársaságok, több mint 570 millió forintot, az országos összeg ötödét.

A jelentés szerint rengeteg mezőgazdasági kárt okoznak a vadak Somogyban. A 2021-2022-es vadászati évben 570 millió forintnál is több kártérítést fizettek ki a vadásztársaságok erre a kárfajtára, ami valamivel ugyan kevesebb, mint az előző vadászati évben. Akkor ez az összeg csaknem 600 millió forint volt, a megyék között a legtöbb.

A vadkárokat két részre bontják, az egyik része a mezőgazdasági vadkár, a másik pedig az erdei.

Míg előbbi döntő része a szántóföldeken esik, addig az utóbbi leginkább a facsemeték letaposását, a fák hajtásainak, rügyeinek lerágását jelenti. 

A korábbi jelentésekből kiolvasható, hogy Somogy vármegye vadkárok tekintetében mindig az élmezőnybe tartozott. Ez nem meglepetés, hisz a KSH adatai alapján mintegy 30 százalékban borítja erdő vármegyénket.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattárban az előző vadászidényre vonatkozó adatok még nincsenek, ám 2020-2021-ben csaknem 600 állatot ütöttek el a somogyi utakon, ez majdnem kétszázzal több mint egy évvel korábban.

Korábban a HelloVidék szedte össze, hogy mit kell tenni, ha vadat gázolunk. 

  • Amennyiben személyi sérülés történt a baleset során, elsődleges kötelessége minden autósnak a segítségnyújtás, illetve ha szükséges, ki kell hívnunk a mentőket.
  • Hívjuk ki a rendőrséget, mivel egy állat elütése is közúti balesetnek minősül.
  • A baleset után mindenképp érdemes dokumentálni a fontos részleteket: Fotózzuk le a helyszínt, az elütött vadat és autónkon keletkezett károkat, illetve jegyezzük fel a pontos helyszínt.

Fontos megjegyezni, ha nem volt kihelyezve vadveszélyre figyelmeztető tábla, akkor a gépkocsiban keletkezett kárt a vadásztársaság megtéríti, amennyiben viszont volt vadveszélyre figyelmeztető tábla, akkor a társaságot nem terheli felelősség, azaz nem fizetik ki a károkat, sőt, ha a vad elpusztul, akkor annak az értékét is meg kell téríteni a vadásztársaság felé.

(A kép illusztráció.)

 

Megosztás