Rettenetes állatkínzás Somogyban

Élve sült meg a tűző napon egy kutya Rinyakovácsiban, akit félméteres láncra verve hagyott magára a gazdája. Tetemét az állatvédők találták meg.

Múlt héten csütörtökön kapott bejelentést a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület arról, hogy egy Rinyakovácsiban egy lakó elköltözött, ám a kutyáit magára hagyta. Az egyesület vezetője felvette a kapcsolatot a település jegyzőjével, aki arról tájékoztatta: az ingatlannál két kutya van, közülük az egyik már nem él.

Az egyesület vezetője a közösségi médiában azt írja (a linkre kattintva a teljes bejegyzés, illetve a képek is elérhetők, szigorúan 18 éves felülieknek!): Felhívtam a hatósági állatorvost, kértem, hogy vegye fel a kapcsolatot a jegyzővel, indítsák el a protokollt, és én is megyek, amint tudok. Mire odaértem, addigra ott voltak a járőrök, a jegyzőasszony, a polgármester úr és a hatósági állatorvos. És amit én láttam, amikor odaértem: egy nagyon szegényes kicsi ház, hatalmas kietlen udvar, sehol egy fa, és az udvar hátsó részében megláttam a halott kutyát. Egy levert vasrúdhoz volt kötve kb. 50 cm-es lánccal. Sehol a közelében nem volt semmilyen menedék, ahová a nap vagy eső elől elhúzódhatott volna. A földön fekvő test egy agyonéhezett csontváz volt, a testtartásából látszott, hogy hosszú kínlódás után, teljesen elerőtlenedve halt meg a tűző napon, ahonnan esélye sem volt elmenni, kegyetlen haláltusa után. Látszott, hogy a végén már felállni sem tudott, magatehetetlenül várta a halált. És akkor én ott összeroppantam, pedig láttam már hasonlót.

Az életben maradt kutyának annyi szerencséje volt, hogy neki egyméteres láncot hagyott az elköltöző lakó, így tudott ásni magának egy gödröt, így, igaz étlen-szomjan, de behúzódott az üregbe a napsütés elől.

Az állatvédő azt írja még: amíg a helyszínelőket várták, tudomására jutott, hogy a második szomszéd szintúgy elköltözött, és ő is magára hagyta a kutyáját, hat darab 3-4 hetes kölyökkel együtt.

A segítségnek köszönhetően az üreget ásó kutya, illetve az anyakutya és a kölykök is jól vannak.

A legborzasztóbb, hogy nem egyedi esetről van szó: számtalan kutya hal meg hasonló körülmények között – zárja sorait a Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője.

Az állatkínzó asszonyt, aki a kutyákat magára hagyta, feljelentették, a rendőrség pedig nyomoz az ügyben. Az Index egy korábbi cikkében írt az állatkínzókról, ebből kiderült: mindössze 41-en ülnek rács mögött Magyarországon, azaz többségében pénzbüntetéssel, felfüggesztett börtönbüntetéssel megússzák a tettüket az elkövetők.

(Fotó: Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület)

Megosztás