Nőtt a munkanélküliség Somogyban

Ráadásul csak Nógrádban és Szabolcsban keresnek többen munkát az országban. Csaknem 8 százalékos a munkanélküliség Somogyban.

Az ország munkaképes lakosságának (a 15 és 74 éves közöttieknek) 4,1 százaléka keres munkát, míg Somogyban ez 7,8 százalék – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal első negyedéves munkaerőpiaci elemzéséből.

Az első negyedévben 1,1 százalékkal kerestek többen munkát Somogyban, mint az előző év azonos időszakában, de országosan is 0,3 százalékkal növekedett a munkakeresők száma.

Átlagkeresetek terén is a sor végén kullog a vármegye: amíg az első negyedévben átlagosan nettó 363 ezer forint volt az átlagkereset Magyarországon, addig Somogyban 291 ezer. A KSH nem közöl megyei bontásban a mediánbérről átlagot (ami a bérek középső értékét jelenti, vagyis a dolgozók fele ennél kevesebbet, fele többet keres), ám országosan ez 306 ezer forint volt, azaz csaknem 60 ezerrel kevesebb, mint az átlag.

Persze, ezzel is sokan kiegyeznének, ám még egy adalék: az OECD munkaerőpiaci jelentése szerint az első negyedévben az összes OECD-országokat tekintve Magyarországon 15,6 százalékkal csökkentek a reálbérek, négyszer jobban, mint az OECD-átlag, tehát az esetlegesen megemelt bér ennyivel kevesebbet ér.

Megosztás