Sokba kerül, ha elfagy a vízmérő!

Évente több tízezer vízmérő-elfagyás történik, emiatt majdnem egymillió liter víz folyik el feleslegesen – figyelmeztet a DRV.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szolgáltatási területén az elmúlt évek zord téli időjárása miatt számos mérő elfagyott, amely felhasználói odafigyeléssel elkerülhető. A károk csökkentése érdekében és a napokban várható rendkívüli tartós hideg miatt a szolgáltató szeretné felhívni a fogyasztók figyelmét a megelőző intézkedések fontosságára – derül ki a DRV Zrt. mai közleményéből.

Évente több tízezer vízmérő elfagyás történik, ami miatt közel egymillió liter víz folyik el feleslegesen. Mivel a vízmérő rendszeres ellenőrzése és a házi ívóvíz karbantartása a felhasználók feladata, a fagyás okozta mérő meghibásodás helyreállítása, valamint az elfolyt víz költsége a felhasználókat terheli.

A vízmérő-elfagyások leggyakrabban a kellő gondosság, illetve a szakszerűség hiánya miatt következnek be. A vízmérő akna megfelelő szigetelésére való kellő figyelem fordítása jelentős anyagi károkat előzhet meg.

A vízmérő-elfagyás megelőzése érdekében felhasználóinknak javasoljuk, hogy gondoskodjanak a vízmérőakna belső felületének megfelelő szigeteléssel való ellátásáról. A szigetelés az akna mennyezetére és az oldalfalakra is javasolt, az aljzat azonban szabadon hagyható. A szigetelőanyag tekintetében fontos, hogy nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből (megfelelő például a hungarocell anyag használata).

Tanácsos továbbá a lebúvónyílást záró aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását ellenőrizni. Fontos, hogy ne legyenek hézagok, amelyen keresztül a kinti hideg levegő az aknába áramolhat. Az aknafedlapot szintén hőszigetelő anyaggal javasolt ellátni.

A télen nem lakott épületeknél a legbiztosabb módszer a teljes víztelenítés, melyet a házi vezetékhálózaton elhelyezett víztelenítő szerelvények segítségével lehet elvégezni, emellett javasolt elzárni a közterület felé eső csapot is. A hibák mielőbbi észlelése érdekében fontos a télen nem használt ingatlanok rendszeres ellenőrzése.

Vízmérő-elfagyás észlelése esetén haladéktalanul értesítse a társaságot az alábbi elérhetőségek egyikén:

Info vonal telefonszáma: +36 80 240 240/ 1-es menüpont hibabejelentés

Megosztás