Somogyba érkezett az ország első gólyája

Kele évek óta a tavasz első hírnöke Magyaroszágon apjához, Charlie-hoz hasonlóan. Éppen a Tüskevár híres írójának a kedvenc temploma mellett fészkel Vörsön. Fotókkal!

Magyarország első gólyája tegnap hajnalban érkezett Vörsre, tovább éltetve ezzel a hagyományt a Somogy megyei községben. Korábban 14 évig köszöntötte elsőként a tavaszt apja, Charlie, és ezzel a falu jelképévé vált. A Tüskevár ABC mellett található fészekbe 2020-tól az ő egyik fiókája, Kele ismét a tavasz első hírnökeként vette birtokba a családi fészket – írja a település a közleményében.

A gólyát, ahogy az ABC-t is, Fekete István emlékére nevezték el. Ugyanis az író – ahogy a helyiek nevezték, a berki ember – közvetlenül a fészek mellett, a vörsi templomba járt az Úrnapi misére. Abba a híres templomba, amely helyet ad Európa legnagyobb beltéri, templomban található betlehemének. A falubeliek örömmel fogadták a hírt.

A gólya jelképe sokat jelent számunkra. A tavalyi évben készítettük el a hétrészes gólyaútvonalunkat, amelynek keretében az idelátogató emberek meg tudják tekinteni a nevezetességeinket. Általában február elején szokott érkezni, meglepődtünk mi is, milyen korán jött. De gondoskodni fogunk róla, hogy minden a legnagyobb rendben legyen. Örülünk, hogy számára is azt jelenti Vörs, amit lakóinknak: az otthont, ahova mindig jó hazatérni! – mondta Farkas Dezső, Vörs alpolgármestere.

Vörs, a Kis-Balaton fővárosa nemcsak Magyarország első gólyájával büszkélkedhet: Európa legnagyobb beltéri betleheme is a legutóbbi karácsonyi ünnepek idején is több tízezer látogatót vonzott a településre. Valamint a tavalyi évben átadták Gulyás József emlékművét is. A vörsi kócsagőr volt Magyarország első nemzetvédelmi őre, aki megmentette a Kis-Balaton kócsagállományát.

Megosztás