Somogyban a lakástüzek harmadát a kémények okozzák

Hamarosan kezdetét veszi a fűtési szezon, a megnövekedett energiaárak miatt sokan át, illetve visszatérnek a fatüzeléshez. Viszont nem árt karbantartani a kéményeket, hogy megelőzhetők legyenek a kéménytüzek.

A kéményben lerakódott kosz, korom és a rajta található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. 2022 első félévében Somogyban 178 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, amit 58 esetben kéménytűz okozott, tehát gyakorlatilag ezeknek a tüzeknek a harmada a nem megfelelően karbantartott kéményekhez köthető.

A katasztrófavédelem szerint ez a gyakoriság azzal is magyarázható, hogy még mindig rengetegen fűtenek hulladékkal, kályhába nem illő dolgokkal, ráadásul sokan nem élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével, pedig ezzel a minimumra lehetne csökkenteni a kéménytüzek esélyét.

Fontos megjegyezni, hogy a családi házakban élő magánszemélyekhez nem automatikusan érkezik a kéményseprő, hanem egyénileg lehet időpontot kérni a kéményseprésre. Mind az időpontfoglalás, mind a kémény ellenőrzése, mind az esetleges tisztítás ingyenes. Az ellenőrzés mindössze 30 percet vesz igénybe.

Az alábbi weboldalon az időpontfoglalás ikonra kattintva lehet időpontot foglalni. Telefonon, a 1818-as számon a 9-es, majd 1-es menüpont kiválasztásával foglalhat időpontot.

Azért, hogy a kéménytüzeket és a szén-monoxid-mérgezés veszélyét elkerüljük, célszerű már most tenni otthonunk biztonságáért. Ha gázzal fűtünk, akkor a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelőanyaggal, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével – kéri a Katasztrófavédelem.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás