600 forint alatt már csak elvétve található kenyér

Az atádi pékségekben már szinte nincs is 600 forint alatt, a diszkontokban is közelít a 600 forintos árhoz a fehér kenyér kilós ára, de az áremelkedésnek még nincs vége. A különlegesebb kenyerekre 1000 forint sem elég.

Az EU-ban nálunk emelkedtek legjobb az élelmiszerek árai, Magyarországon átlagosan 27 százalékos volt a drágulás az idei évben. Az elemzők és a nagyatádiak szerint sincs vége az emelkedésnek.

Két pékségben, egy diszkontban, egy kisebb boltban, illetve egy hipermarketben néztük meg a kenyereket.

– Kenyeret azt kell venni. De ez csak a jéghegy csúcsa, lassan már a zsíros kenyér is luxustermék lesz. A tejtermékek, a felvágottak is elképesztő, hogy mennyibe kerülnek – mondta el egy egyedülálló férfi. – Olvastam, hogy később majd még ennél is drágább lesz, nem tudom, hogy mi lesz ennek a vége, de semmi jó.

A kenyérért majdnem hatvan százalékkal kell többet fizetnünk a tavalyi év azonos időszakához képest, ráadásul július végétől a fuvarozók kénytelenek piaci árat fizetni az üzemanyagért, ami természetesen beépül, vagy már beépült a kenyér árába.

– Megveszem, mert muszáj – mondta egy háromgyerekes édesanya. – A gyerekeknek mégsem mondhatom, hogy kenyérre sem telik. Pedig az az igazság, hogy hónap végén már van, hogy arra is ki kell számolnom a pénzt, hogy kenyeret tegyek az asztalra – panaszolta.

A brutális rezsiemelés a pékségeket különösen érzékenyen érinti, hisz ők sem a gázon, sem a villanyon nem tudnak spórolni.

– Vettem egy kenyérsütőt, hogy spóroljak. Így legalább tudom, hogy mit eszem. Persze nem sikerül olyan jól, mintha a boltban frissen vásárolnám, de a mai világban már mindenen spórolni kell. – mondta egy édesapa.

Rossz hír, hogy a Pékszövetség szerint októbertől újabb jelentős áremelkedésre kell számítani, ugyanis a sütőüzemek nagy része kénytelen lesz tízszeres árat fizetni az energiáért, mert a pékek döntő többségének akkor jár le a még kedvező, éves energiaszerződése.

– Ez nagymértékű önköltség növekedést ró a sütőipari üzemekre, amit megpróbálnak majd az üzemek áthárítani a vevőkre. Így azt kell mondjam, számítsanak arra, hogy a termékek ára az üzletekben emelkedni fog – mondta el Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a pénzcentrum kérdésére.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás