Somogycsicsó országos rekorder: ott jut a legtöbb tőkejövedelem egy főre

Jól értették, egész Magyarországon, mégpedig 7 millió forint. Felcsút csak a második lett az egy lakosra jutó 5,7 millió forintjával. Somogycsicsón úgy 150-en laknak, vagyis kb. 1 milliárd 50 milliós összegről van szó.

A tőkejövedelem az osztalékból, árfolyamnyereségből vagy tartós befektetésből származó jövedelem. Ezeket számolta össze a GKI, hogyan alakultak 2020-ban, írta meg a hvg.hu. Nos, a tőkések száma csökkent Magyarországon, viszont az ő jövedelmeik a községeket leszámítva minden település típus esetén több mint 20 százalékkal nőttek. A GKI az adatokból arra következtetett, hogy a koronavírus járvány által okozott nehéz gazdasági környezetben a leggazdagabb tőkések még gazdagabbak lettek, míg a szegényebb tőkések vagy nem jutottak nyereséghez, vagy nyereségüket újra befektették a cégükbe.

Az adatok szerint az összes tőkejövedelem 78 százalékát a legfelső 11 százalék, 30 ezer ember birtokolta, akik fejenként 48 millió forint tőkejövedelmet vihetettek haza 2020-ban. Abban az évben csaknem 266 ezer magánszemély vallott be tőkejövedelmet, csaknem 40 ezer fővel kevesebben, mint 2019-ben – közölte a GKI a NAV adataira hivatkozva.

Ehhez képest Somogycsicsón vélhetően legfeljebb egy-két ember összesen mintegy 1.050.000.000, azaz egymilliárd ötvenmillió, másként ezerötven-millió forint tőkejövedelemre tett szert egyetlen évben.

Ezzel volt tele az internet és a híroldalak az elmúlt két napban.

A Nagyatádtól légvonalban úgy 15 km-re fekvő Somogycsicsó csendes kis zsákfalucska, mintegy 150 lakossal. Első ránézésre sok mindent gondolnánk róla, de azt, hogy ekkora tőkések élnek ott, aligha. A település egyetlen számottevő gazdasági ereje a Csicsó Farm cégcsoport. Megkérdeztük a kisközség polgármesterét, mit szól az országos rekordhoz, ahhoz, hogy Somogycsicsó még  Mészáros Lőrinc Felcsútját is megelőzte.

Ebből mi sokat nem érzünk, de azért örülünk, hogy itt van ez a mezőgazdasági telephely és központ – így Faggyas József. – Ők befektetnek, fejlesztenek, minden munkaerőt képesek lennének foglalkoztatni, ha lenne, de nincs. Mi sem találunk négy közmunkást, csak három asszony sikerült alkalmazni. Szépen gyarapodik a falu, tavaly bevezettük a szennyvizet, mindkét utcánkat leaszfaltoztuk, a középületeket rendbe tettük, most a ravatalozóra pályázunk. Szóval, sokat számít, hogy itt van az üzem, sok segítséget kapunk tőlük, a Christophe mindenben támogatja a települést, az embereknek nálunk se kommunális adót, se hulladékszállítási díjat nem kell fizetniük.

A falu polgármestere a Csicsó Farm cégcsoport tulajdonosára és ügyvezető igazgatójára, Claessens Christophe-ra utalt. Mint mondta, náluk mindenki elhelyezkedhet, aki dolgozni akar. A Claessens-csoport kapta 2020-ban a hatodik legtöbb agrártámogatást Magyarországon.

Megosztás