Különdíjat kapott munkatársunk az országos sajtófotó pályázaton

Röhrig Dániel a Covid-napló anyáról, rólunk című fotográfia-sorozatával érdemelte ki a dicséretet, és neki ítélte a zsűri a megyékben dolgozó legjobb fotóriporter díját a 40. Magyar Sajtófotó Pályázatoton.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és az anyagából összeállított kiállítás a magyar fotóriporter szakma legnagyobb seregszemléje. Azon kevés hazai kulturális rendezvény-sorozat egyike, amelyet alapítása óta töretlenül, minden évben megrendeznek.

Ma hirdették ki a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit Budapesten, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában. A pályázatra 245 fotográfus 2305 pályaművet töltött fel. Az egyedi és a sorozat kategóriákba összesen 5810 képet neveztek.

Az Atádhír munkatársát nem először ismerte el a szakma, 2019-ben társadalomábrázolás kategóriában nyert harmadik díjat. Ma pedig különdíjat nyert a Covid-napló anyáról, rólunk című fotográfia-sorozatával, amely idén januárban jelent meg az Atádhíren. Ráadásul neki ítélték „A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter” címet is.

Bánkúti András, a MÚOSZ fotóriporter tagozatának elnöke és Röhrig Dániel
Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya elnöke és Röhrig Dániel

A pályázatra beérkező pályaműveket évről évre tekintélyes magyar és külföldi szakemberekből álló zsűri bírálja el. Idén a zsűri tagjai voltak: Szlukovényi Tamás (elnök), a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője; Joao Silva, portugál születésű, a Dél-afrikai Köztársaságban élő, háborús fotóriporter, a New York Times munkatársa; Donald Weber fotóriporter, a Hágai Királyi Művészeti Akadémia Photography és Society mesterprogramjának vezetője és a Leideni Egyetem PhD kandidátusa; Révész Tamás fotográfus, a World Press Photo pályázat többszörös zsűritagja, aki harminc éve a magyarországi Word Press Photo kiállítás szervezője; Lois Lammerhuber fotográfus és könyvkiadó, a Festival La Gacilly – Baden Photo alapító igazgatója, akinek váratlan megbetegedése után, a zsűritagok egyetértésével, Szlukovényi Tamás elnök Szigeti Tamást kérte fel a helyettesítésre.

Az országos sajtófotó pályázat díjazottjairól és képeikről itt tájékozódhatnak.

 

Megosztás