Szociális tűzifa a somogyi erdőből

A SEFAG Zrt. 207 somogyi településen biztosította a szociális tűzifát az önkormányzatok részére. Csaknem 15 ezer köbmétert igényeltek a somogyi önkormányzatok. Szociális tűzifára csak az 5 ezer főnél kisebb települések pályázhatnak. A korábbi évekhez hasonlóan idén is 5 milliárd forintot szán a kormány a programra – tudatta közleményében a SEFAG Zrt.

A szociális tűzifa program 2023/2024-es szezonjában a SEFAG Zrt. 214 – ebből 207 Somogy vármegyei – település számára biztosította az igényelt mennyiséget. Társaságunkkal szerződött önkormányzatok ezen ciklusban mindösszesen 14 288 köbméter tűzifát igényeltek, jelentős részben (13 652 köbméter) keménylombos, kisebb részben (636 köbméter) lágylombos tűzifa formájában. A keménylombos elsősorban tölgy, cser és akác fafajokból állt, míg a lágylombos hárs és éger fafajokból.

Az igényelt mennyiség rendkívül széles skálán mozgott – a legkevesebb mennyiségért, 2 köbméterért Kára község, míg a legtöbbért, 302 köbméterért Nagybajom város folyamodott.

A vállalt határidőben, azaz február 15. napjáig a Társasággal szerződést kötött települések mindegyike megkapta a tűzifát – jelentős részben már 2023. évben, a fennmaradó alig 10 százalékot pedig február első hetéig leszállították. A legnagyobb mennyiségben a Marcali Erdészet (3,3 ezer köbméter) szállított.

Az elmúlt 5 évben a SEFAG Zrt. közel 80 ezer köbméter tűzifát biztosított a program által az önkormányzatokon keresztül a hátrányos helyzetű családok számára.

A 2011-ben indított szociálistűzifa-program célja, hogy a hátrányos helyzetű háztartások tüzelőanyag-költsége csökkenjen. A programban ötezer főnél kisebb lakosságszámú települések önkormányzatai pályázhatnak szociális célú tűzifa- vagy barnakőszén vásárlására, amely a rászoruló családok között kerül szétosztásra. A 2023/2024-es szezonra – a korábbi évekhez hasonlóan – összesen ötmilliárd forint állt rendelkezésére országosan. A program éves szinten 180-200 ezer háztartás terheit csökkenti, több, mint 2000 önkormányzat pályázatán keresztül.

A pályázat kedvezményezettjei számára szigorú előírás, hogy a megvásárolt, tüzelésre szánt faanyag csak a jogszerűen bejegyzett erdőgazdálkodóktól származhat. Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó állami erdészeti társaságok idén is jelentős mértékben kivették a részüket a szociális tüzelőanyag program megvalósításából. A nyertes települések ebben az időszakban 95,8 százalékban a cégcsoporthoz tartozó erdészeteknél szerezték be a tűzifát – így a 2087 önkormányzat több, mint 164 ezer köbméter tűzifát vett át a társaságoktól.

A program következő pályázati ciklusa már elindult, az önkormányzatok 2024. április 30-ig pályázhatnak az 5 milliárd forintos keretből az újabb támogatásra, amelyet továbbra is tüzelőanyag vásárlásra fordíthatnak. A pályázatokról a helyi önkormányzatokért felelős miniszter legkésőbb 2024. május 31-ig dönt.

Magyarországon az erdőgazdálkodás alapja a fenntarthatóság, ami azt jelenti, hogy a hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetességi állapotukat. A fakitermelés tervszerű gazdálkodás része, amit mindig az erdő megújítása követ.

Az elmúlt 12 évben az állami erdészeti társaságok 1,8 millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó szociális tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára, hogy minél többen meleg otthonban tölthessék a téli időszakot. Az állami erdészeti cégcsoport amellett, hogy stratégiai szerepet tölt be a lakossági tűzifa-ellátásban, minden évben külön figyelmet fordít a rászorulókra: amellett, hogy részt vesz a szociális tüzelőanyag programban, rőzsegyűjtési lehetőséget is biztosít az általa kezelt erdőkben.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás