Vadgázolás: megváltoztak a szabályok, az autós szinte mindig rosszul jár

Mivel a járásban intenzív vadgazdálkodást folytatnak a vadásztársaságok, ezért érdemes augusztus végétől fokozott óvatossággal vezetni. Változtak a szabályok is, lényegében mindig az autós lesz a hibás vadgázoláskor.

A szarvasbőgés az időjárási és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől október közepéig tart. Először általában az ország nyugati részein, Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében hallatják a bikák a hangjukat, és folyamatosan észak, észak-keleti irányba haladva a zempléni tájegységek gímszarvasai zárják a sort. A szarvasok párzási időszakának közlekedésbiztonsági hatása, hogy ilyenkor gyakrabban jelennek meg a vadak az utakon, és megnő a szarvas-elütések száma – írja a Kreszváltozás.hu.

Ebben az időszakban nemcsak azokon a szakaszokon kell több vad jelenlétével számolni, ahol kint van a „Vadállatok” veszélyt jelző tábla, hanem bárhol. A tapasztalatok szerint Nagyatád környékén a legveszélyesebb útszakasz a Lábod-Kadarkút közötti részen található, de a Nagyatád-Berzence útvonalon is gyakran keresztezhetik az úttestet az átvonuló állatok. A bőgési időszakban a bikák veszélyérzete tompul, ezért könnyebben kiszaladnak az úttestre. Emiatt szürkülettől, illetve az erdős környezetű utakon érdemes mérsékelni a haladási sebességet, így csökken a féktávolság, nagyobb az esély a baleset elkerülésére.

Fontos megjegyezni, hogy júliustól életbe lépett a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény módosítása, amiben az alábbi mondat is szerepel:

nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben.

Ennek a lényege az, hogy amennyiben az autós nem tudja bizonyítani, hogy a vadat azért ütötte el, mert az állatot a vadászok űzték, hajtották, akkor a vadásztársaság felelőssége nem áll fenn, így az autóban keletkezett kárt a társaság nem fizeti ki, sőt, a vadásztársaság még igénnyel is élhet, hogy az autós fizesse meg az elgázolt vadat a társaság részére.

Amennyiben mégis vadat gázol az autós, akkor a rendőrséget kell értesíteni, akik szólnak a helyi vadásztársaság munkatársának, rögzítik a baleset körülményeit, illetve felmérik a keletkezett károkat – írja a Turista Magazin. A vad alapvetően az állam tulajdonában van, halála utána pedig a területen vadászatra jogosulté lesz, az elgázolt állatok elvitele emiatt lopásnak számít.

(Fotó: depositphotos.com)

Megosztás