Somogyi kórházakban is állnak le hosszabb-rövidebb időre ellátások

Korábban a siófoki kórházban állt le a patológia, most a marcali és a kaposvári kórházban állnak le bizonyos ellátások rövidebb időre, országosan pedig harmincnál is több ellátás szünetel különböző kórházakban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ időről időre közzétesz a weboldalán úgynevezett kijelölő határozatokat. Ezekben a határozatokban az szerepel, hogy bizonyos kórházakban különböző okokból, hosszabb-rövidebb időre leáll egy-egy ellátás.

Idén már harmincnál is több ilyen határozat született, és három somogyi kórház is érintett. Ezek között van olyan, ami határozatlan időre szól, ilyen például a Siófoki Kórház-Rendelőintézet, amelyben a kórbonctan szünetel már tavaly decembertől, a boncolásokat Kaposváron végzik.

A legfrissebb kijelölések szerint Somogy Megyei Kaposi Mór Kórház nem tud néhány napon bronchoszkópos (hörgőtükörzés) ügyeletet adni humánerőforrás-hiány miatt, a betegeket Pécsre, illetve Zalaegerszegre irányították át. Az intézkedés itt január 31-től február 4-ig érvényes.

A Szaplonczay Manó Marcali Kórház foglalkozás-egészégügyi szolgáltatást nem tud biztosítani a következő napokban, így január 31-ig azokat, akiknek ilyen szakellátásra van szükségük Nagyatádra, Siófokra és Keszthelyre irányítják át.

A január elején életbe lépett első hullám idején Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára azzal igyekezett nyugtatni a betegeket, hogy nem kell nagyon aggódni, legfeljebb 130 kilométerrel arrébb kell utazni egy-egy ellátásért – idézi fel a HVG.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás