Szeptembertől ingyenes lesz a jogosítvány a középiskolásoknak

Mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatás ingyenes lesz, a vizsgákért sem kell fizetniük a középiskolásoknak. Aki nem középiskolás, az legkevesebb 300 ezer forintot, de inkább fog költeni a jogosítványszerzésre továbbra is.

Frissítés (2024. március 14, 21:11): Az igazságügyi miniszter a közösségi médiában jelezte, hogy mégsem lesz ingyen a jogosítvány a középiskolásoknak, egészen pontosan azt írta:

2024 szeptember elsejével a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás.
Jó hír, hogy az állam már idén pilot jelleggel elindítja a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését is. A cél az, hogy a jövőben ezt teljes körűvé tegyük.

https://www.facebook.com/tuzson.bence/posts/993637358797428?ref=embed_post%3Futm_source%3Drss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

2024. szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak. Ebbe beletartoznak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órák, vizsgák is – írta a közösségi oldalán az igazságügyi miniszter csütörtökön reggel.

Ahogy egyre drágul a jogosítvány megszerzése, úgy lesz egyre kevesebb a fiatal jelentkező. Néhány éve még a tanulók 70 százaléka diák volt, mostanra a jelentkezők zöme felnőtt – fogalmazott korábban Horváth István, az Atád Autós-Motoros Iskola vezetője.

További részleteket egyelőre nem lehet tudni a középiskolások ingyenes jogosítvány megszerzéséről. Egyebek között azt sem, hogy hány gyakorlati órát fizet az állam, mint ahogy azt sem, hogy minden autósiskola részt vehet-e a programban, milyen állami támogatást kapnak az iskolák, elő- vagy utófinanszírozott lesz-e a képzés, illetve hogy mely jogosítványkategóriákra terjed ki az ingyenesség. Érdemes azt is megjegyezni, hogy mint minden esetben, az ingyenesség most is jelenti, hogy az osztogatást az adófizetőkkel fizetteti meg az állam, ahogy tette ezt korábban is.

(Kiemelt kép: Faludi Imre/MTI)

Megosztás