Színes lapokon szavazhatunk június 9-én

Elkészültek a szavazólapok, több mint 36 milliót nyomtattak belőlük. Mivel nemcsak önkormányzati, hanem vármegyei és EP-választás is lesz jövő vasárnap, ezért különböző színű keretet kaptak a lapok a könnyebb megkülönböztethetőség jegyében.

Nagyatádon összesen 4 szavazólapot kapnak a választók (kivéve azok, akik a nemzetiségi választói jegyzékben is szerepelnek, ők ötöt). Ezeknek különböző színű kerete lesz. A szavazólapok a napokban készültek el, összesen 250 tonna papírt használtak fel a több mint 36 millió szavazólap elkészítéséhez.

Az EP-szavazólapok kerete kék lesz, a polgármesteri szavazólapé sárga, a vármegyei listás lapokat szürke kerettel kapjuk kézhez, az egyéni listás szavazólap fehér lesz, míg a nemzetiségi szavazólapok zöld színű. 

Utóbbiakat a szavazóknak zöld színű borítékba kell tenniük és le kell zárniuk, különben szavazatuk érvénytelen lesz.

A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátják, így például a szavazólapon szőnyegszerűen elhelyezett vízjellel (ez Magyarország címerét és a „Magyarország” feliratot mutatja), valamint szőnyegszerűen elhelyezett mikroperforációval, ami Magyarország körvonalát mutatja, közepén „H” betűvel. Ezenkívül a nyomda szabad szemmel nem látható, a papír anyagába kevert biztonsági elemeket is elhelyezett a szavazólapokon, ez az úgynevezett biztonsági pettyezés – írja az MTI.

Arról, hogy az önkormányzati választáson és a vármegyei listán kikre szavazhatnak, ezekben a cikkekben szedtük össze:

Megosztás