Totális kontroll: központosíthatják a kultúrát is

Az oktatás és az egészségügy után totális központosítás és egységesítés jöhet a kulturális életben is – írja az Index egy birtokába jutott tervezet alapján. Eszerint a kulturális intézményeknek el kell küldeniük jóváhagyásra az éves beszámolóikat, munka- és szolgáltatási tervüket annak az intézménynek, amely alá tartoznak.

Az Index birtokába jutott a készülő kulturális törvény tervezete. A tervezet szerint a színházak a Nemzeti Színházhoz, a zenekarok a Nemzeti Filmharmonikusok, az alkotóművészek pedig a Petőfi Kulturális Ügynökség alá kerülhetnek.

A tervezetben egyelőre „csak” a vármegyei hatókörrel rendelkező kulturális intézmények szerepelnek. Ez alól egyedül az alkotóművészet kivétel, itt az áll: a Petőfi Kulturális Ügynökség a Magyar Művészeti Akadémiával közösen látja el a települési alkotóművészeti szervezetek szakmai együttműködésének szervezését, koordinálja feladataikat.

A többinél, úgymint a múzeumoknál, a könyvtáraknál, a színházaknál, a komolyzene és a tánc területén egyelőre a vármegyei hatókörű intézményekről írnak, ám nem nehéz elképzelni a központosítás folytatását, amely kiterjed minden településre, azaz adott esetben még az is előfordulhat, hogy az állam jóváhagyása nélkül a Nagyatádi Kulturális és Sport Központ sem szervezhet rendezvényeket.

Ugyanis a tervezet szerint a fentebb sorolt kulturális intézményeknek jóváhagyásra kell küldeniük a központi irányítóhoz a szakmai tevékenységük dokumentumait, az éves beszámolót és a munka- és szolgáltatási tervüket.

A készülő törvény minden ágazatra kiterjeszti a szakfelügyeletet, ami „a kulturális intézmények, szervezetek tevékenységének fejlesztése, a szakmai munka színvonalának emelése, a kulturális közfeladat minőségi szintjének megállapítása és hatékonyabb ellátása érdekében működtetett szakmai kontroll rendszer” – írja az Index.

Az új kulturális törvényjavaslat az önkormányzati és európai parlamenti választások után kerülhet a parlament elé.

Megosztás