Kaposváron már hét középiskolai osztály van karanténban

Két gimnázium és két középiskola hét osztálya, valamint nagyon sok pedagógus a koronavírus-fertőzés miatt. Nagyatádon nem tudunk azonosított iskolai betegről. Dél-somogyi adatokat nem kaptunk, hiába kértük.

Pedig mindkét hivatalos szervnek elküldtük a kérdéseinket. A megyei kormányhivatalnak immár 10 napja. Telefonos érdeklődésünkre most annyit elmondtak: ők is várják a választ, nekik ugyanis továbbítaniuk kell a levelet ilyen esetben. Nem is akárhová: a Miniszterelnökségnek.

Ezen azért érdemes kissé elmélázni: tehát ahhoz, hogy a nagyatádiak és a dél-somogyiak megtudhassák, vannak-e közöttük azonosított COVID-fertőzöttek, hányan, felkutatták-e azokat, akikkel szorosan érintkeztek, ahhoz magának a Miniszterelnökségnek, azaz Orbán Viktor munkaszervezetének a jóváhagyására van szükség. Akkor nem kicsi a baj. Már elnézést, de akkor az a bizonyos hal erősen bűzlik.

Persze, lehet, mi rosszul fogjuk fel ezt az egészet: a hatóságok tudják ezt jobban, az ő dolguk, végül is mi laikusok vagyunk, biztos, nem is tartozik ránk. Mi csak éldegélünk tudatlanul itt a vidéken, még a maszkot se viseljük rendesen, csak terjesztenénk a rémhíreket a Facebookon. Azért a szülők meg csak-csak aggodalmaskodnak, ők már csak ilyenek. Például, hogy akkor most a gyerek az iskolában összeszedhette-e a vírust, hazahozhatja-e, a nagyi is be-benéz néha et cetera.

Nem voltunk restek, írtunk a Kaposvári Tankerületi Központnak is, legalább az iskolák helyzetéről tudjuk tájékoztatni az embereket. Nekik csak három napja nem sikerül válaszolniuk. Már belegondolni sem merünk, ők vajon hová kell küldjék azt a pár nyomorult kérdést.

Tény viszont, hogy pl. Kaposváron már nem rózsás a helyzet: egy osztály a Munkácsyból, egy az iparművészetiből, egy a közgazdaságiból, négy pedig a Táncsics gimnáziumból van hatósági házi karanténban, és, persze, sok-sok pedagógus. Ehhez még annyi hozzá tartozik: tudomásunk szerint az iskoláknak kötelességük internetes oldalukon tájékoztatást adni a COVID-helyzetről. (Megnéztük az egyiket, egy üres oldalt találtunk 11.21-kor.)

Némi következetlenséggel működik az apparátus, ugyanis a Kaposvári Szakképző Centrum képes volt korrekt tájékoztatást küldeni azonnal, mihelyt tudomásukra jutott az első megbetegedés. Sőt, ma kérdésünkre rögvest válaszoltak is, mondván, az intézményeikben azon kívül nem találtak koronavírusos beteget (tehát nincs sem az Adyban, sem a nagyatádi szakképzőben). Szóval, így is lehet. Akkor most hogy van ez?

Megosztás