Kukakérdés: ragasztani vagy sem?

Ellentmondásos a helyzet a hulladékszállításban: a szolgáltató levele szerint csak akkor viszik el a szemetet, ha a lakók felragasztják a zöld matricát a kukájukra. Ám a testület ezt nem hagyta jóvá a rendeletében.

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen vetette fel a problémát dr. Ludas László alpolgármester. Mint mondta, a Netta-Pannónia még decemberben levelet küldött a nagyatádiaknak: eszerint januártól csak akkor szállítják el a hulladékot, ha arra rákerült az általuk küldött zöld matrica.

Ennek a hiánya miatt már többször előfordult, hogy nem ürítették ki a kukát – jelezte dr. Ludas László. – Jó lenne világosan látni, mi a helyzet.

A hivatal álláspontja szerint a szolgáltató nem szabhatja a szállítás feltételéül a matrica elhelyezését.

Kérdésünkre Zsirmon Máté, a Netta-Pannónia szolgáltatási referense elmondta: valóban küldtek tájékoztatást és matricát is a lakosságnak, illetve ugyancsak jelezték az önkormányzatok felé a változtatási szándékot.

Azért van erre szükség, mert az eddigi informatikai rendszert januártól nem tudjuk használni az ügyfelek beazonosítására. A nemzeti hulladékgazdálkodási cég ( NHKV Zrt.) ugyanis saját, központi rendszert vezetett be – indokolta a döntést Zsirmon Máté. – Folyamatosan vannak olyan ügyfeleink, akik nem szerződtek, szüneteltetik azt vagy pl. a 120 l-es helyett 240 l-es edényt helyeznek ki. A 112 településen, ahol szolgáltatunk, már jelentős ezek száma. Egyébként Nagyatádon kívül a többi helyen módosították a kérésünknek megfelelően az önkormányzatok a helyi rendeletüket. Ráadásul az edény azonosítását korábban is előírta a helyi rendelet, csak a lakók túlnyomó többsége nem tüntette fel azokon az utcanevet és a házszámot. Szóval, mi megfelelően tájékoztattuk a lakosságot is: kértük, hogy helyezzék ki a matricát a vegyes hulladékos edényre. 2-3 hét türelmi időt adtunk, utána már valóban otthagytuk azokat az edényeket, amelyeken nem volt matrica. Ezt a gyakorlatot követjük most is.

Az önkormányzat álláspontja szerint viszont a Netta-Pannónia nem tagadhatja meg az elszállítást a matrica hiánya miatt. Mindenesetre a hivatal egyeztetni fog az ügyben a szolgáltatóval.

Megosztás