Darabokra szedték és felgyújtották az autót!

Szimulált baleseti bemutatót tartottak a szakképző iskola parkolójában. A délelőtti rendezvény célja, hogy megtanítsák a fiatalokat az alapvető teendőkre balesetek, veszélyes szituációk kialakulásakor.

A Nagyatádi Rendőrkapitányság szervezésében egész délelőttös baleset- és bűnmegelőzési programaokon vehettek részt a Kaposvári SZC Nagyatádi Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai. Az esemény „Tavaszi Útravaló” néven futott, melyen a Nagyatádi Tűzoltóság, a Nagyatádi Mentőállomás valamint a Vöröskereszt munkatársai is közreműködtek. Forgószínpadszerűen a gyerekek megismerkedhettek a tűzoltók felszereléseivel, részt vehettek elsősegély- és újraélesztési bemutatón, a vöröskeresztesek pedig műsebeket szerkesztettek a (mű)vértől nem irtozó önkéntesek egy-egy testrészére. A rendőrség emberei egy előadás és teszt kitöltésével a gyerekek tudását tették próbára a különböző szabályok, törvények ismeretéről: szó esett a kábítószerek fogyasztásának veszélyéről és az ezzel kapcsolatos vétségek büntetéséről, illetve alapvető kresszismeretekről is. 

Nem sokkal dél után kezdődött az esemény legizgalmasabb bemutatója: egy autóba szorult, balesetet szenvedő hölgyet kellett a hivatalos szerveknek kimenteniük. A kocsiba szorult hölgy a Vöröskereszt egy önkéntese volt, aki hitelesen játszotta a pórul járt sofőrt. Először a rendőrség emberei érkeztek meg, akik felmérték a helyzetet és biztosították a helyszínt. Ezután a mentőstiszteknek adták át a terepet, hogy meggyőződjenek a hölgy egészségi állapotáról. Ám mivel szerepe szerint a lány beszorult a járműbe, végül a tűzoltóknak is színre kellett lépniük. Az életszerű szituációban a balesetet szenvedett sofőr nyakát rögzítették, sisakot kapott, és pokróccal takarták be, miközben az egyik tűzoltó a hátsó ülésre mászva folyamatosan ellenőrizte és szóval tartotta őt a mentés idejére. Eközben a kollégák brutális vágószerszámokkal eltávolították az autó tetejét, kiütötték a szélvédőt és szétnyomták a karosszériát: szóval, látányos cirkusz volt. Ezután a mentősök már biztonsággal kiemelhették az áldozatot a roncsok közül.

Először a kocsiajtót távolították el a Katasztrófavédelem emberei
Először a kocsiajtót távolították el a Katasztrófavédelem emberei
Érzi valaki a huzatot?
Érzi valaki a huzatot?
A szerepét játszó vöröskeresztesnek
A szerepét játszó vöröskeresztesnek
A sofőr sértetlenül megúszta a
A sofőr sértetlenül megúszta a

Végezetül a tűzoltók kivételesen nem oltottak, hanem gyújtottak: némi benzinnel begyújtották az autó maradékát, mely fekete füstöt okádva a lángok martalékává lett. A szimulációhoz tartozott a szakszerű tűzoltás bemutatása is, így végül magas nyomású fecskendőkkel elololtották a perzselő lángokat, melyek hőjét még 30 méterről is érezni lehetett.

A tűzoltók most nem oltottak, hanem gyújtottak
A tűzoltók most nem oltottak, hanem gyújtottak
Hatalmas lángok és fekete füst - az utast már kimentették
Hatalmas lángok és fekete füst – az utast már kimentették
Ezért ne dohányozzunk a kocsi belterében
Ezért ne dohányozzunk a kocsi belterében
A tűzoltók percek alatt eloltották a tüzet
A tűzoltók percek alatt eloltották a tüzet
Megosztás