17,6 százalékos volt az infláció 2023-ban

Ennél rosszabbatt utoljára 1997-ben mért a KSH, és ez még a 2022-es adatnál is rosszabb. Az élelmiszerek egy év alatt csaknem 26 százalékkal drágultak. A decemberi pénzromlás csak 5,5 százalékos volt.

Európában Magyarország az egyetlen ország, amelynek sikerült az a bravúr, hogy még a 2022-es inflációnál is magasabbat produkált 2023-ban – írja a HVG. A lap emlékeztet: az élelmiszerek ára 25,9 százalékkal drágult az elmúlt évben, ennél rosszabbat csak utoljára 1995-ben mértek. Hozzáteszik: majdnem minden más kategóriában is az 1990-es évek vége óta nem látott rekordok jöttek ki, egyedül a tartós cikkeknél nem, abból a tavalyi volt az elmúlt majdnem három évtized legmagasabbja.

Az éves infláció egy sor dologra hatással van: a telekommunikációs szolgáltatók tavaly bevezették az úgynevezett inflációkövető áremelést, azaz várhatóan a tarifák ismét jelentős mértékben emelkednek majd, de erről még hivatalos bejelentés nem érkezett. A bankszámláknál is inflációarányos emelést hajtanak végre a pénzintézetek, hasonlóan az előző évhez.

A decemberi adatsorból kiderül, hogy a legnagyobb mértékben a cukor (42,1 százalék), a csokoládé és a kakaó (17,2 százalék), az üdítők (16,1 százalék) és a kávé ára (14,1 százalék) emelkedett. Csökkent viszont a tojás, a liszt, a sajt, a száraztéta és a tej ára.

Ebben az évben hatással lehet az inflációra például az, hogy a kormány megemelte az üzemanyagok jövedéki adóját 41 forinttal, továbbá az, hogy bevezetik a betétdíjas palackokat, hisz utóbbival automatikusan minden betétdíjas palackban árult termék ára 50 forinttal növekszik.

Ezzel együtt a Magyar Nemzeti Bank 4 és 5,5 százalék közé jósolja a 2024-es magyar inflációt.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás