A legforgalmasabb időszakban zárja ki az adománygyűjtésből a TESCO a civileket

Tény, hogy a cég maga döntheti el, hogy kinek és mit engedélyez az áruházak területén belül, ám az elmúlt évek során mindig megkapták az engedélyt az olyan civil szervezetek, mint például a Nagyatádi Természet- és Állatvédő Egyesület, hogy a karácsonyi időszakban gyűjtést rendezzenek az áruházban. 2024-től azonban már csak ketten, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület települhet ki november 15. és december 31. között az áruházakban.

Valósággal sokkolta a Nagyatádi Természet- és Állatvédő Egyesületet, amikor a kiderült: ebben az évben már nem tarthatnak karácsonyi gyűjtést az TESCO előterében. Ez abból derült ki hogy, hogy a hamarosan esedékes húsvéti gyűjtésüket még engedélyezték, de már az ezt engedélyező levélben felhívták a figyelmüket arra, hogy a legforgalmasabb karácsonyi időszakban nem számíthatnak arra, hogy megkapják ezt a lehetőséget.

Pedig az elmúlt 5 évben minden karácsony előtt engedélyezte az áruház, hogy egy napig állateledelt gyűjtsenek a civilek a menhely részére. Ráadásul az ilyen alkalmakon több hónapra elegendő eledel szokott összegyűlni, csak hogy érzékeltessük: 5 év alatt 7500 kg kutyatápot és félezer konzervet vásároltak a nagyatádiak az áruházban adományként.

2024-től azonban csak ketten, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezhet gyűjtést a TESCO-ban november 15. és december 31. között. Előbbinek számos ismert ember, illetve márka kampányol, kommunikációs partnereik között szerepel többek között a Foxpost, a Ferencvárosi Torna Club, az egész ország megyei laphálózatát irányító MediaWorks, a TV2, a SlágerFM, de még a Magyar Nemzeti Bank is segíti a kommunikációjukat.

A 2022-es beszámolójukból az is kiderül, hogy a szervezet egyébként Nagyatádon semmilyen tevékenységet nem folytat, így még érthetetlenebb ez a döntés a TESCO részéről.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a támogatók listájából ítélve szintúgy jelentős támogatói körrel rendelkezik, egyebek között a Belügyminisztérium, az Aldi, a Nestlé és az Electrolux platina fokozatú támogatóként jelenik meg, kiemelt szakmai partnereik között pedig az Agrárminisztérium is megtalálható.

Természetesen megkérdőjelezhetetlen, hogy a fenti két szervezet több évtizede felbecsülhetetlen munkát végez azért, hogy a legnehezebb sorsú embereknek segítséget nyújtson, ám mindeközben azok a helyi civilek, akik a karácsonyi időszakban akár többhavi támogatást tudnak összegyűjteni egyetlen nap alatt, a továbbiakban nem kaphatnak lehetőséget az áruháztól, pedig könnyen belátható, hogy egy menhely önkéntesei nem a fenti két szervezet „kárára” szervezné a gyűjtést, ráadásul az előző évekhez hasonlóan mindössze egyetlen napról lett volna szó.

Megkérdeztük a TESCO kommunikációs osztályát, hogy mi az oka annak, hogy a velük évek óta együttműködő helyi szervezetek pont a legforgalmasabb időszakban nem rendezhetnek gyűjtést náluk, továbbá azt is megkérdeztük, hogy tervezik-e ennek a döntésnek a felülvizsgálatát, esélyt adva a helyi szervezeteknek arra, hogy a korábbi gyakorlatukat folytassák. Amint válaszolnak, természetesen beszámolunk róla.

Megosztás