Napokon belül kezdődik a Naplemente Idősek Otthona felújítása

A 40 férőhelyes, bentlakásos intézménybe ősszel térhetnek vissza a lakók. A felújítás nagyobb része Európai Uniós támogatásból, egy kisebb része pedig önkormányzati forrásból valósul meg.

Hétfőn délután sajtónyilvános, tájékoztatóval egybekötött helyszíni bejárást tartott Ormai István és Svégel Gábor a Naplemente Idősek Otthonában, aminek napokon belül kezdődik a felújítása. A képviselő-testület még februárban hirdette ki az eredményes közbeszerzési eljárás nyertesét. Az épületet a nagyatádi KRONELL Építőipari Kft. újítja fel.

– Másfél évtizede folyamatosan újítjuk fel az épületeinket, legfőképp az elöregedés, elhasználódás miatt – kezdte a tájékoztatót Ormai István polgármester. – Ezeket csak úgy érdemes megcsinálni, ha egyben energetikailag is korszerűsítjük az épületet. Ez volt utolsó olyan intézmény Nagyatádon, ahol még gázkonvektor működött – tette hozzá.

A felújítás során a konvektorokat leszerelik, hisz az idősek otthona lesz a hatodik olyan intézmény a városban, amit geotermális energiával fognak fűteni.

– A cserép régóta rossz állapotban van, elhasználódott. A tetőre napelemek kerülnek, külső hőszigetelést kap az épület, illetve a nyílászárókat is kicserélik a felújításkor. Ezeken felül a fűtés és az elektromos hálózat korszerűsítése is megtörténik, továbbá a belső tér is némi átalakításon esik át. Itt kiemelten figyelembe vettük az akadálymentesítést, így a vizesblokkok is könnyen elérhetők lesznek bárki számára – sorolta Svégel Gábor, az önkormányzat műszaki irodájának vezetője.

A polgármester még beszélt arról is, hogy a gázfelhasználás kiváltása csak ennek az épületnek az esetében a mai gázárakkal számolva 15 millió forintos éves megtakarítást jelent a városnak. A beruházás összesen bruttó 263 millió forintba kerül, ebből az Európai Unió 229 millió forintot finanszíroz, míg az önkormányzat 34 millió forintot saját forrásból biztosít.

Megosztás