Az erdész és a vállalkozó együtt lopták az erdőből a fát

A Nagyatádi Járási Ügyészség nagyobb értékre folytatólagosan, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat azzal az erdésszel, illetve a fakitermelést végző vállalkozóval szemben, akik közel másfélmillió forint kárt okoztak az erdőgazdálkodónak. 

A vád szerint az ötvenes éveiben járó férfi csaknem húsz éve dolgozott egy Somogy vármegyei erdészeti vállalatnál, ahol a munkakörébe tartozott a rábízott területek erdőgazdálkodási tevékenységének folytatása, így a faanyag kitermelésének ellenőrzése, majd az elszállításának engedélyezése is. Ezt kihasználva a vádlott több alkalommal a ténylegesen kitermelt és elszállított mennyiségnél kevesebbet jelentett a munkáltatójának, míg a különbözetet eltulajdonította – írja a Somogy Vármegyei Főügyészség közleménye.

A sikkasztásban 2023 januárjától a vádlott segítségére volt egy kitermelést végző vállalkozó is, akivel abban állapodtak meg, hogy a fenti módszerrel a jövőben rendszeresen az erdész által leigazoltnál nagyobb mennyiségű fát fognak kitermelni, majd a többletet a saját szakállukra értékesítik. A vádlottak ezzel a módszerrel már az első hónapban több mint ötven köbméter vegyes faanyag árával károsították meg az erdőgazdálkodót.

A Nagyatádi Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a vádlottakkal szemben börtön fokozatú szabadságvesztés, közügyektől eltiltás és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság az erdészként dolgozó férfit a foglalkozásának gyakorlásától tiltsa el, egyúttal vele szemben vagyonelkobzást is rendeljen el.

(A kiemelt kép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás