Belső képeken mutatjuk meg a katolikus templom felújítását

175 millió forintból újul meg a Szent Kereszt Felmagasztálasa Plébániatemplom és a kolostor épülete. Legutóbb bő húsz éve renoválták az épületet, most szigetelést, új vakolatot, festést, a kolostor pedig egyebek között új nyílászárókat kap. Az épület színe marad a régi.

– Időközben derülnek ki újabb és újabb meglepetések – mutat Sándor László plébános egy befalazott fülkére a templom folyosóján, miután körbevezet minket az épületben.

A templomban a vakolatot a vizesedés síkjáig le kellett verni, tehát a javarészt az 1760-as években épített falak téglái láthatók, azaz egy darabka történelem. Építése óta számos katasztrófa érte a templomot, 1880-as években földrengés rázta meg Nagyatádot, ekkor megrepedtek a falak, a második világháborúban pedig a németek a kolostor ablakaiból és a templom tornyából lőtték a bolgár és orosz csapatokat. Később, 1945. április 30-án, nagypénteken a visszavonuló németek felrobbantották a templom tornyát, amely rádőlt a kórusra és a hátsó két bolthajtásra, ám a falai a mindkét esemény után állva maradtak.

Az épületet műemlék mivoltából adódóan csak az eredeti állapotába lehet visszaállítani, minden a műemlékvédelemmel foglalkozó hatóság engedélyével és jóváhagyásával történik.

– Az ilyen felújítások során alapesetben falkutatással kell kezdeni, ám a háborúban sérült annyit a templom, hogy az eredeti freskókból, festményekből nem maradt meg semmi – világosít fel minket Sándor László atya. Arról is beszél, hogy a vakolat leverése közben, ahol szükséges volt, ott a vezetékeket is kicserélték, észszerűsítették az elhelyezkedését.

Az összesen 175 millió forintos támogatás két részből áll: egy kisebb, 15 milliós részből a torony és a templom északi (a régi tűzoltószertárhoz közelebb eső oldal) homlokzatát újítják fel, 160 millióból pedig egyebek között szigetelést kapnak a falak. Ezt kivülről és belülről, úgynevezett befecskendezéses módszerrel végzik a szakemberek. Az új vakolattal a vizesedési probléma is megszűnik, hisz egy modern, légáteresztő réteget visznek fel a szakemberek. Továbbá a templom és a kolostor mindegyik homlokzatát kijavítják és festés után ugyanolyan színben pompázik majd, mint eddig. A kolostor új nyílászárókat kap, ezeknek is pontosan ugyanúgy kell kinézniük, mint ahogy most, csak értelemszerűen újak és jobbak lesznek.

A magyar templomfelújítási program keretéből finanszírozott beruházást a nagyatádi Bagó és Társa Kft. végzi, várhatóan októberre készülnek el. Addig a híveket a plébános mind az interneten, mind a templomokban tájékoztatja a miserendről. Jellemzően a bodvicai templom ad helyet a vasárnapi miséknek.

(Képek: Ormai Bálint)

Megosztás