Rendkívüli: belebukott a kegyelmi botrányba, lemondott a köztársasági elnök

Napokkal azután, hogy a sajtóban megjelent: Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki a pedofil igazgatóval együttműködve zsarolta és hamis tanúzásra kényszerítette a gyermekotthon lakóit, lemondott tisztségéről. Ezzel egyidőben Varga Judit bejelentette: visszavonul a közélettől.

Múlt pénteken írta meg a 444 azt, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese, K. Endre még áprilisiban, a pápalátogatás ürügyén kegyelmet kapott Novák Katalin köztársasági elnöktől. K. Endrét azért ítélte el a bíróság jogerősen, mert a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyetteseként a pedofil igazgató áldozatait próbálta arra rábírni, hogy változtassanak vallomásukon, hogy azok ne legyenek terhelőek az igazgatóra. A gyermekotthon lakói közül az egyik áldozat öngyilkos lett, többen pedig drog- vagy alkoholfüggőséggel küzdenek.

Az ilyen ügyektől általában távolmaradó miniszterelnök csütörtök este megszólalt, alig egyperces videójában közölte, hogy alkotmánymódosítást nyújt be, amely attól a jogától fosztja meg a mindenkori magyar köztársasági elnököt, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett szándékos bűncselekményben érintett elkövetőknek kegyelmet adjon. Az alkotmánymódosítást pedig pont annak az embernek kellett volna aláírnia, akit a jogaiban korlátoz: Novák Katalinnak.

Szintúgy csütörtökön a köztársasági elnök több tanácsadója, Gundel Takács Gábor és Lackfi János is távozott a köztársasági elnök tanácsadói testületéből, pénteken pedig Szörényi Levente tett ugyanígy. Ugyanaznap száznál is több civil szervezet és szakértő közös nyilatkozatban fejezte ki megdöbbenését, és nevezte elfogadhatatlannak Novák Katalin döntését. Pénteken délután több tüntetést is tartottak Budapesten, ahol Novák Katalin lemondását, valamint Varga Judit, egykori igazágügyi miniszter, – aki a kegyelmi kérvényt ellenjegyezte – közéletből való távozását követelték a demonstrálók.

Novák Katalin mindeközben az ügy kapcsán korábban csak annyit közölt, hogy minden kegyelmi ügy megosztó. Csütörtökön Katarba utazott, és pénteken a helyszínen megnézte a magyar vízilabda-válogatott mérkőzését, de a hivatalos program vége előtt egy nappal, azaz szombaton visszatért a Sándor-palotába. Délután 5 óra nem sokkal a köztévén rendkívüli bejelentést tett: lemondott tisztségéről, és bocsánatot kért azoktól, akiket a döntésével megbántott.

Ezzel párhuzamosan Varga Judit bejelentette: visszavonul a közélettől, lemond országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is.

(Kiemelt kép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a magyarországi és felvidéki lelkészek találkozóján, a református egyházban 2024-re meghirdetett élő ige évének megnyitóján a Groupama Arénában 2024. január 27-én. MTI/Hegedüs Róbert)

Megosztás