Csak óvatosan a megszépüléssel

Futótűzként terjed a Facebookon a My Puzzles nevű alkalmazás, amely pillanatok alatt – a mesterséges intelligencia segítségével – megmutatja, hogy különböző szituációkban, például Disney-hercegnőként, hogy néznénk ki. Természetesen kiderült: nem pusztán szívjóságból készülnek a képek, adathalászatról, és még annál is többről van szó.

Ha nem fizetünk egy termékért, akkor mi magunk vagyunk a termék. Súlyos állítás, ám a közösségi média korában ez korántsem egy valóságtól elrugaszkodott dolog, gondosan beállított algoritmusok térképezik fel a szokásainkat, apránként pakolják elénk azokat az aprónak tűnő változásokat, amik anélkül változtatják meg a gondolkodásunkat, hogy abból bármit is észrevennénk, végül pedig az lesz a véleményünk, amit az algoritmus akar, hogy a véleményünk legyen, az lesz a kedvenc márkánk, amit a hirdető akar, hogy a kedvenc márkánk legyen, és arra adjuk le a voksunkat, aki a legjobban bánik az algoritmussal.

Yuval Noah Harari történész ezt úgy fogalmazta meg, hogy az online óriáscégek „hajlamosak az embert audiovizuális állatoknak tekinteni: egy-egy pár szemnek és fülnek, amely tíz ujjhoz, egy képernyőhöz és egy bankkártyához van kötve”.

Akit bővebben érdekel a téma, annak érdemes megnézni a Társadalmi dilemma című dokumentumfilmet.

Visszatérve a My Puzzles nevű alkalmazásra, Szele Tamás a CyberThreat.Report kibervédelmi oldalon hosszasan járja körbe a témát, amelyben idézi egy, a napokban felbukkanó józan hangot, Kubatovics Áront, aki az alkalmazással kapcsolatban – egyebek mellett – a következő megállapításokat teszi:

  • egy jól irányzott, mémként, virálisként terjedő „játék” segítségével több millió (tízmillió, százmillió) profilképhez, valódi névhez, nyelvi beállításhoz (tehát ország) jutnak hozzá.
  • egy bot ezek alapján simán meg tudja keresni a valós profilt, és teljes egészében le tudja menteni a rajta lévő nyilvános cuccokat (képek, kapcsolati hálók, minél virálisabban terjed a hülyeség, annál nagyobb egybefüggő hálókat lehet felrajzolni), majd az egészet fel tudja használni, hogy egy valósnak tűnő hamis profilt alkossanak. Rólad. Bármire.
  • a valósnak tűnő hamis profilokat nem is feltétlenül majd a Facebook-on fogják létrehozni, hanem egy csomó másik platformon.

Természetesen az ellenérvek is megérkeztek, a többi között az, hogy a Meta (a Facebook anyacége) amúgy is mindent tud a felhasználóról, kár riogatni.

Ahogy Szele Tamás írja ezek az úgynevezett játékok nem csak arra valók, hogy „ellopják az adatainkat”, hanem arra, hogy feltérképezzék a kapcsolati hálónkat, és ma már arról van szó, hogy a felhasználó adatait lemodellezik egy mesterséges intelligencia (MI) segítségével, és ezt követően világosan látják, hogy mivel befolyásolhatják a vásárlási szokásait, de akár a politikai preferenciáit.

Ez már a Big Data világa, ahol a véleményeket és a szavazatokat a manipulált érzelmek határozzák meg: igenis létezik olyan álhír, amit a megfelelő pillanatban eljuttatva a már lemodellezett, alaposan kielemzett szavazóhoz, az az addigi preferenciái ellen voksol. Csak – itt már nem a reklám, a hirdetés személyre szabott, hanem a manipuláció.

A következő lépés a kapcsolati háló felhasználása: egy hatásos álhír egész véleménybuborékokat formálhat át, ha azt a belső körükben kellőképpen tekintélyes és szavahihetőnek tartott ember osztja meg.

Szóval: nem, nem arról van szó, hogy „elvisz a nagy, fekete autó”, ha kikerülnek az adataink, ezek kőkori módszerek, arról van szó, hogy most, jelen pillanatban még semmi sem történik, nem is figyelik meg különösebben a felhasználót, csak majd elkezd kínai vakondzsibbasztó lámpákat és műanyag szitakötőket vásárolgatni egy idő után, aztán meg nem úgy fog szavazni, ahogy ő gondolja, hanem úgy, ahogy helyette gondolják.

https://www.cyberthreat.report/szele-tamas-my-little-puzzle/

Mindenesetre, aki bedőlt az alkalmazásnak (személyes tapasztalatból levont következtetés alapján: rettenetesen sokan), akkor az alkalmazás engedélyeit érdemes visszavonni a Beállítások menüpontban az Alkalmazások és webhelyek opcióra kattintva. Itt ki lehet választani a My Puzzles nevűt, és eltávolítani az engedélyeket, és ne feledjék: mindenki úgy a legszebb, amilyennek született.

Megosztás