Csaknem 400 fát és fás szárú növényt ültetnek Nagyatádon

A napokban kezdte meg a kivitelezést végző cég az elöregedett, beteg és balesetveszélyes fák kivágását a Bajcsy-Zsilinszky és a Jókai utcákban. A tervek szerint még ebben az évben a helyükre 100-150 fa kerül, a következő évben pedig még 200-nál is több.

Motoros fűrészek hangját lehet hallani jelen pillanatban is a Jókai utcában, ugyanis az Élhető Nagyatád – A városközpont és a Jókai lakótelep fenntartható és környezettudatos megújítása projekt kapcsán fákat vágnak ki Nagyatádon.

Azt, hogy mely fákat kell kivágni, komoly előkészítő munka előzte meg. A kivitelezést végző vállalkozó felmérte azokat a fákat, amelyek betegek, esetleg balesetveszélyesek, még a dőlésszögüket is megvizsgálták, és ezután jelölték meg azokat, amelyeket kivágásra ítélnek. 110 darab került ebbe a kategóriába, de a kijelölés közben az önkormányzat képviselői húsznál is több fa kivágásába nem egyeztek bele, így végül alig 90 fával és fás szárú növénnyel lesz kevesebb ideiglenesen, ugyanis a helyükre csaknem 400 új növény kerül.

– A projekt értelemszerűen a fák kivágásával indul, majd elszállítjuk a zöldhulladékot, ezután kezdjük meg 379 darab fa és fás szárú növény telepítését – mondta el Vajai András, a kivitelezést végző Novitas-Invest Kft. műszaki igazgatója. Ez a cég végezte a Széchenyi park fásítási munkáit is.  – Terveink szerint még az idei évben 100-150 darab fát ültetünk majd el, a maradék egy téli veremben fogja várni a folytatást.

Hiába a téli időszak, a kivitelező eredési garanciát vállal mindegyik növényre.

– Földlabdás és konténeres növényeket telepítünk, ezek közül a földlabdásnál lehetne némi kockázat, de csak abban az esetben, ha igen komoly fagynak tennénk ki őket úgy, hogy nincsenek elültetve – magyarázta a műszaki igazgató.

– A cél, hogy Nagyatádon a faállomány biológiai sokféleségét növeljük, a gyűjteményes jellegét erősítsük. Alapvető szempont, hogy az értékes fákat mindenképpen megőrizzük, azoknak megfelelő életteret biztosítsunk.

Ezt már Kutiné Csicskár Edit, a Városgondnokság igazgatója mondta, aki azt is kiemelte, hogy az ültetett növények között helyet kapnak a dekoratív kérgű, intenzív virágdísszel és terméssel rendelkező egyedek is, hogy a nagyatádi növényállomány az év minden szakaszában – még a vegetációs időn kívül is – változatosságot mutasson.

Mind a Jókai, mind a Bajcsy-Zsilinszky utcákban a szakemberek már ki is ásták az új helyeket az ültetendő fáknak, ha elszállították a kivágott fákat, ágakat, cserjéket, megkezdik az ültetést.

Megosztás