Elbírálás alatt a vis maior pályázat a henészi szennyvízhelyzet megoldására

Ahogy korábban beszámoltunk róla, meghibásodott a szennyvíz elvezetésére szolgáló gerincvezeték a henészi is simongáti városrészekben, valamivel több mint egykilométeres szakaszon. Ezen felül a probléma 800 méter bekötővezetéket is érint. A beadott vis maior pályázat elbírálás alatt van – tájékoztatott Ormai István a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

– Nagyon jelentős probléma, egy olyan műszaki meghibásodás, aminek a volumene és a következménye olyan mértékű, hogy valamennyi nagyatádira tartozik – mondta Ormai István polgármester.

A csővezetékrendszer cseréjén túl más megoldást nem találnak a szakemberek. Jelenleg a DRV szippantós tartálykocsival szállítja el a szennyvizet Henészből és a simongáti városrészből, illetve a déli szakaszon aknától aknáig továbbítják, ezeken túl pedig a felszín felett futó, ideiglenes elvezetést is kialakítottak, ám ezzel csak a tünetet tudják kezelni.

A több mint ezer lakost érintő szituáció nemcsak azokban a háztartásokban okozhat problémát, amik közvetlenül az elvált bekötésekre csatlakoznak, hanem a két városrész ellátásában is zavart kelt.

– A probléma megoldásának finanszírozása meghaladja az önkormányzat lehetőségeit, ráadásul sem az üzemeltető DRV Zrt., sem a tulajdonos önkormányzat nem tehet arról, hogy ez a helyzet előállt – mondta el Ormai István.

A megoldás mintegy 500 millió forintba kerülne. Az önkormányzat ezért vis maior pályázatot nyújtott be – annak minden kötelező elemével együtt – a Magyar Államkincstáron keresztül a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumhoz. A pályázat jelenleg elbírálás alatt van. Ezen túl Ormai István megkereste Szászfalvi László országgyűlési képviselőt is, hogy járjon közbe a vis maior pályázat kedvező elbírálásában.

– Csak a többlet pénzügyi forrás teszi lehetővé, hogy elinduljon a probléma megoldása ezen a területen – mondta a polgármester.

Mindenesetre a DRV munkatársai továbbra is kezelik a problémát, ám mindenképpen egy átmeneti, és mielőbb megszüntetendő helyzetről van szó. A polgármester megköszönte a szolgáltató munkáját, hogy szakmailag helytállnak a probléma kezelésében.

Megosztás