Figyelemfelhívó tájékoztatók jelentek meg a boltokban

Márciustól kötelező feltűntetni a boltokban, hogy egy termék az elmúlt fél évben kisebb kiszerelésben volt-e kapható annál, mint amekkorában 2020 januárja és 2023 júliusa között árulták. Az összement termékeket egy adatbázisban is lehet böngészni.

A nagyatádi boltokban is megjelentek azok a figyelemfelhívó tájékoztatók, amelyek arra hivatottak, hogy jelezzék: egy termék kiszerelése, jellemzően a térfogata vagy mérete csökkent. Ezt azoknak a boltoknak kell jelezniük, amelyeknek az éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot.

Az intézkedés a zsugorinfláció visszaszorítását hivatott szolgálni, azaz azt, hogy bizonyos termékek ára úgy maradt változatlan, vagy úgy emelkedett, hogy közben annak kiszerelése csökkent. A figyelemfelhívásokat – egyelőre – a következő két hónapban kitenni a polcokra.

Ezzel kapcsolatban egy nagyatádi kereskedelmi dolgozó úgy fogalmazott:

– Nekünk plusz munka, hogy kirakosgassuk a tájékoztatókat, a kisebb termékeket pedig ugyanúgy megveszed, maximum most tudod, hogy kisebb, változni nem fog sok minden.

A tájékoztatás kihelyezését elmulasztó boltok, valamint a jelentést elmulasztó forgalmazók egymillió forintos bírságra számíthatnak. Az élelmiszerbiztonsági hivatal egy adatbázist is létrehozott, amelyben minden, zsugorinflációval érintett terméket meg lehet nézni. Az adatbázis ide kattintva elérhető.

Megosztás