Fontos dátum közeledik a tankötelessé váló óvodások számára

Január 18-ig kell benyújtani az Oktatási Hivatalhoz a kérelmüket azoknak a szülőknek, akik szeretnék még egy évet óvodában tartani a gyermeküket. A kérelmekről az Oktatási Hivatal dönt, szükség esetén bevonják a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálatot is.

Ha egy gyermek augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik. Indokolt esetben a gyermek a szülő kérelmére és az Oktatási Hivatal ezt támogató döntése alapján további egy nevelési éven keresztül óvodai nevelésben vehet részt – olvasható a hivatal weboldalán.

Azt írják, hogy a tankötelezettség megkezdésének halasztása a 2024/2025. tanévre vonatkozó eljárásban azon gyermekek esetében merülhet fel, akik 2017.09.01 és a 2018.08.31. között születtek, függetlenül attól, hogy jelenleg középső, vagy nagycsoportba járnak-e és hogy korábban hány évig részesültek óvodai nevelésben.

A benyújtott halasztási kérelemhez bármilyen lényegesnek gondolt dokumentumot csatolhatnak a szülő. Ezeket a hivatal elbírálja, amennyiben pedig úgy értékelik, akkor a területileg illetékes pedagógia szakszolgálat segítségével felmérik a gyermek fejlettségi szintjét.

Ha valaki úgy érzi, hogy a gyermekét még egy évig óvodában tartaná, akkor ezt január 18-ig jelezheti az Oktatási Hivatalnak. A kérelmek benyújtásához egy online felületet is létrehoztak, ez ide kattintva érhető el, de postán is lehet kérvényezni a halasztást.

Fontos megjegyezni, hogy a hivatal határozata kötelező érvényű, viszont annak kézhezvételétől számítva 15 napon belül közigazgatási pert indíthatnak a szülők, aminek a díja 30 ezer forint.

Abban az esetben, ha az óvodás augusztus 31-ig a hetedik életévét is betölti, akkor mindentől függetlenül köteles megkezdeni az általános iskolát.

Megosztás