Hivatalosan is megjelent Magyarországon az omikron

Két hazai mintában mutatták ki a koronavírus legújabb variánsát – jelentette be ma az országos tiszti főorvos. A hétvégén 455-en hunytak el koronavírusban itthon, a számok alapján túl vagyunk a 4. hullám tetőzésén.

Ma reggel egy Izraelbe érkezőkről és fertőzöttekről szóló hírből derült ki, hogy egy olyan személy kapta el a vírust, aki oda Magyarországról ment. 

Ezek után az M1 híradójában Müller Cecília bejelentette: megérkezett Magyarországra is a Covid legújabb változata, a beérkezett mintákból két esetében mutatták ki az omikron variánst. Hozzátette: az egyik fertőzöttnek enyhe tünetei vannak, a másik középsúlyos állapotban van, és kórházban ápolják. Az eddigi két igazolt omikron variáns által okozott fertőzést a Neumann Labs-ben azonosították, a mutáció egy házaspárt fertőzött meg, amelynek tagjai nem tettek külföldi látogatást, így bizonyosan itthon kapták el a betegséget. A házaspár igazolt omikron fertőzése mellett a magyar labor további gyanús eseteket is vizsgál – íta az MTI.

Ez Dél-Afrikából indult, és rövid idő alatt több országban is megjelent. Úgy tudni, nem okoz súlyos megbetegedéseket, de a kutatók óvatosságra intenek, míg nincs elegendő adat a kezükben. Új tüneteket is jelentettek, ezekről a hvg.hu írt.

Legutóbb azt jelentették hivatalosan itthon: a hétvégén 455 áldozatot szedett a koronavírus, és 16 ezer új fertőzöttet azonosítottak. Az elhunytak száma 36 884 főre emelkedett Magyarországon. Ugyanakkor több mint hétezerrel csökkent az aktív fertőzöttek száma, az adatok alapján most már biztosnak látszik, hogy túl vagyunk a 4. hullám csúcsán.

A somogyi számok is ezt mutatják: egy hét alatt 1242-vel nőtt a fertőzöttek száma. A heti emelkedés december elején még 1500 fölött volt.

 

Megosztás