„Odakint most szörnyek járnak” – 50 ezren álltak ki tegnap Budapesten a gyerekekért és az egészséges társadalomért

Miután kiderült, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgató-helyettesének, aki igyekezett eltussolni a gyermekotthon pedofil igazgatójának tetteit, megmozdult a magyar társadalom. Novák Katalin, és a kegyelmi kérvényt ellenjegyző egykori igazságügyi miniszter, Varga Judit lemondott és visszavonult a közélettől. Időközben arra is fény derült, hogy a reformátusok püspöke, egykori emberminiszter, Balog Zoltán is közbenjárt a kegyelmi kérvény felterjesztésében.

Pénteken este 50 ezer ember demonstrált a Hősök terén a gyermekekért, az áldozatokért és az egészséges társadalomért. A tüntetést nem politikai pártok, hanem civilek, illetve online tartalomgyártók szervezték, és már a bejelentéskor kérték, hogy pártzászlók ne jelenjek meg a rendezvényen. Az ügy fontosságára jellemző, hogy napok alatt száznál is több magyar híresség vállalta arccal és névvel, hogy támogatja a demonstráció céljait.

A rendezvény főszervezője Pottyondy Edina volt. A tüntetésen úgy fogalmazott:

Odakint most szörnyek járnak. Szörnyek, akik gyerekeket bántottak. Szörnyek, akik gyerekek helyett a bántalmazókat segítették. Szörnyek, akik urambátyám alapon kegyelmet osztogatnak. A magyar állam csődöt mondott. Nemcsak akkor, amikor szabadon engedték a pedofil ragadozó bűntársát, hanem most is, ma is, ebben a percben is, amikor nincs egy mindenre kiterjedő, átlátható és független vizsgálat, ami tisztázná a felelősséget, hogy kik tudtak a kegyelemről, kik engedélyezték, kik intézték.

A köztársasági elnök a lemondását követően is jogosult havi 4 millió forintnál is több havi jövedelemre, személyzetre, autóra, irodára. Ezzel kapcsolatban a szervező azt mondta: Novák Katalin a kegyelmi döntés után nem ügyészekkel és újságírókkal néz szembe, hanem a pénzes postással. A volt államfő büntetése, hogy élete végéig luxusban kell élnie.

Utalt arra is, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját azután tüntették ki, hogy 2011-ben felmerült már a gyanú vele kapcsolatban: a gyermekotthonba nem szakpszichológusokat küldtek, hanem egy bronz érdemkeresztet.

– Odakint most szörnyek járnak. Az állam a legnagyobb szörny. De az a társadalom sem jobb nála, ami csendben tűr – fogalmazott az influenszer.

A tüntetésen több tartalomgyártó – aki valamilyen formában érintett volt a gyermekvédelmi rendszerben – is felszólalt. Egyikük – Szabó Márton Csoki – úgy fogalmazott: Magyarországot magára hagyták azok, akiket közös ügyeink intézésével bíztunk meg.

Videón jelentkezett be Azahriah, akinek a sikereit még Orbán Viktor is elismerte, igaz, azóta ez már eltűnt a miniszterelnök TikTokjáról. Az énekes a videóüzenetben nem rejtette véka alá a véleményét:

Nem vagyunk egyformák, sőt, egészen különbözünk. Védjük meg a határainkat, védjük meg a gyerekeinket. Mondhatnám azt, hogy annyiszor hallottuk már ezt a mondatot, ezt a frázist, hogy értelmét veszítette a szó. De az igazság az, hogy értelme ebben a formában sose volt. Abban a formában, ahogy eddig a pofánk alá tolták, egy szánalmas, nemzeti konzultációnak csúfolt ócska, hazug, eldöntendő kérdésekkel teleírt, mihaszna papírlap formájában

A tüntetés kezdete előtt nem sokkal Balog Zoltán lemondott a református Zsinat lelkészi elnökségéről, de továbbra is marad püspök és lelkész is az egyházban, egészen pontosan úgy fogalmazott:

Súlyos politikai hibát vétettem, de kegyelmi ügyben. Kegyelmet kértem. Kegyelmet akartam valakinek. És ha ezért most el kell mennem, nehogy azt higgyétek, hogy az megoldás lesz.

A miniszterelnök ma délután 3 órakor tartja az évértékelő beszédét. Orbán Viktor a kegyelmi ügy kirobbanása óta egyetlen alkalommal szólalt meg, amikor a közösségi oldalán bejelentett egy alkotmánymódosítást, amely szerint nem kaphatnak kegyelmet a pedofil bűnelkövetők. Az évértékelőre a magyarországi független sajtó munkatársaihoz hasonlóan a nemzetközi sajtót – köztük például a AP Newst, a Bloomberget és a Reuterst – sem engedik be.

(Kiemelt kép: Pottyondy Edina facebook)

Megosztás