Miniszter: a nyersanyagáraktól függ, fenntartható-e a rezsicsökkentés Szerző: Katona József | 2022-04-21 13:17:00 | Címkék: kormányinfó, családtámogatások, rezsicsökkentés, árstop, veszélyhelyzet, hazai

Valahonnan elő kell teremteni a szükséges forrásokat, ha a kormány a mostani szinten akarja tartani az energiaárakat - mondta a mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter.

Erről tervei vannak a kormánynak, „mozgástér mindig van, vagy ha nem, akkor elő lehet teremteni” - tette hozzá. Arról, hogy az árak maximálását feloldják-e vagy marad a mostani árrögzítés, termékenként külön-külön fognak dönteni, legkésőbb jövő héten, mondta még a témáról. Elmondása szerint politikai és szakmai megfontolások alapján döntenek majd, és nem a gazdasági növekedés mértéke lesz a döntő.

A magyar gazdaság minden nehézség ellenére stabil lábakon áll. Az idei változások kapcsán az infláció és az árstopok ügye a legfontosabb - emelte ki Gulyás. Kijelentette: nem kizárható, hogy lesznek újabb különadók, a kormányülésen még nem volt szó szektorális különadókról, de elképzelhető, hogy szó lesz ilyenről.

Nincs kormányzati döntés arról, hogy az önkormányzatokat kompenzálják-e az energiaárak növekedése miatt – válaszolta újságírói kérdésre. Tárgyalni fognak még, de „meglátjuk, mit tudunk tenni”.

Maradnak a családtámogatások

A családtámogatási rendszerben nem kerülhet sor költségkivonásra, fogalmazott a miniszter. Európában GDP-arányosan Magyarországon költik a legtöbbet családtámogatásra, ami így is fog maradni, hangoztatta Gulyás.

Megszűnik a veszélyhelyzet, de lehet, hogy lesz másik

Május 31.-vel megszűnik a járványhelyzet miatti veszélyhelyzet, de az alaptörvényben a veszélyhelyzet kiterjesztésének módosítását kezdeményezik "humanitárius veszélyhelyzet" vagy "szomszéd országban folyó háború" jogcímen - mondta Gulyás Gergely, remélve, hogy erre nem lesz szükség, de a kormánynak biztosítani kell a mozgásteret.

Fotó: MTI
Fotó: MTIVissza az előző oldalra