Rövidülhet a vasárnapi nyitvatartás

Önszabályozó módon rövidíthetik vasárnapi nyitvatartásukat a kereskedők. Ugyanis a színvonalas kiszolgáláshoz kevés a dolgozó. Az elképzelések szerint a mostaninál két, de akár hat órával is hamarabb bezárhatnak.

Mostanra a napi fogyasztási cikkeket árusító áruházláncok felismerték, hogy a munkaerőhiányos területen szociális és gazdasági okokból még mindig problémát okoz az egész napos, jellemzően reggel 6 órától este 10 óráig tartó vasárnapi működés” – írta a Magyar Nemzet.

Ismét napirendre kerülhet a hétvégi munkavégzés kérdése a boltok világában. Ezúttal nem a kormány felől indult a kezdeményezés, sőt határozottan elzárkóznak a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos jogszabályi korlátozástól. Az iparágban dolgozók körében már szinte köztudott, hogy sok cégnek már gyakorlatilag nem is éri meg vasárnap is nyitva tartani. Ez alól természetesen kivételt képeznek a nagyobb kereskedők. A piaci verseny miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy ne nyissanak ki, ha a konkurencia ezt megteszi.  

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezeténél az egyik piacvezető cég jelezte, hogy érdemes lenne megvizsgálni a vasárnapi munkavégzés magyarországi körülményeit, és ez alapján a szakszervezet fogalmazzon meg hivatalos álláspontot, javaslatot a felmerülő gondok orvoslására. Azonban Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke szerint egyik piaci szereplő sem meri nyilvánosan felvállalni, hogy támogassa a rövidebb nyitva tartást, éppen a piaci verseny miatt, hiszen ezzel a cég beismerné a piaci hátrányát. Pedig már sok cég ki sem nyit vasárnap, és ez a tendencia a munkavállalói nyomásból fakad.

Sem a kormány, sem a vásárlók nem támogatják a teljes vasárnapi leállást, azonban az áruházláncoknak érdemes lehet fontolóra venni, hogy néhány órával rövidítsék a nyitva tartást a hétvégén. Ez gazdaságosabb munkaszervezést eredményezne a cégeknek, és vonzóbbá tenné az áruházat a családos munkakeresők körében. A munkavállalóknak is kedvező lehet, ha 22 óra helyett minimum 20, de inkább 18 vagy 16 órakor bezárnának az üzletek.

A KDFSZ elnöke szerint a változást leginkább a bevásárlóközpontok elleneznék, míg például a diszkontláncok kevésbé.

Megosztás