A munkanélküliségtől félünk a legjobban

A GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint a lakosság három hónapja egyre rosszabbnak érzi saját pénzügyi helyzetét, megtakarítási lehetőségét, illetve a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét

A GKI gazdaságba vetett bizalmat mérő indexe idén júliusban több mint egyéves, tavaly március óta nem látott mélypontra esett. Az elvégzett felmérés szerint az utóbbi három hónapban az üzleti várakozások mintegy 8, a fogyasztóiak viszont több mint 20 ponttal estek. Júliusban a cégek és a lakosság pesszimizmusa hasonló mértékben erősödött, ráadásul a kutatás még az új rezsiszabályok bejelentése előtt készült.

– Azt mondják, hogy az embernek annyi megtakarítása legyen, amennyibe egy új hűtő kerül – mondta el nekünk egy férfi. – De a mostani infláció mellett már ez sem megoldható, egyrészt azért, mert ugyanaz a hűtő hónapról-hónapra drágult, az infláció miatt pedig a megtakarításom is egyre kevesebbet ér, én pedig egyre rosszabbnak látom a helyzetet.

A cégek áremelési törekvése júliusban összességében nem változott, nagyobb felük kifejezetten áremelésre készül, kivéve a szolgáltatókat. Az árak növelését főleg a kereskedelmi és az építőipari cégek tervezik, utóbbiaknál ez a törekvés júliusban felerősödött.

 

 

Júliusban megállt az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandóságának április óta tartó romlása, az építőipar kivételével minden ágazatban több és több cég tervezi a létszám bővítését. Ennek legfőbb akadálya a munkaerőhiány, miközben a lakosság munkanélküliségtől való félelme április óta erősödik.

Megosztás