Óvatosságra intik az autósokat Somogyban

Vezessenek fokozott óvatossággal, mert augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka – írja közleményében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ebben az időszakban megszaporodnak a közúti balesetek a vadak megváltozott mozgása miatt. A vadbalesetek különösen az éjszakai, hajnali órákra jellemzőek, a nagyvadak ekkor mozognak, mert ilyenkor érzik magukat biztonságban.

A vadállomány növekedése miatt Somogyban azonban bármely napszakban lehet vadbalesetre számítani. Ilyenkor minden esetben értesíteni kell a rendőrséget, akik felveszik a kapcsolatot az illetékes vadásztársaság képviselőjével, aki gondoskodik a sérült, vagy elhullott állat elszállításáról. A felhívásban kitérnek arra, hogy a járművekre célszerű vadriasztót szerelni, de a nagy választék miatt érdemes a vásárlás előtt tájékozódni. 

Közleményük végén arra kérik az autóvezetőket, hogy mindenütt fokozott óvatossággal közlekedjenek, különösen a vadveszélyt jelző táblák környékén, illetve ahol az út melletti terület nem belátható, vagyis a fákkal, bokros, magas növényzettel borított szakaszokon. A párzási időszakban akár lakott területen vagy annak határán is számíthatunk vadak megjelenésére.

Megosztás